Wielkimi krokami zbliżają się urodziny mojej wspaniałej żony, moim pragnieniem jest zrobić dla niej wspaniały tort, tylko jaki? Mój wybór, no dobra, podpowiadała mi moja mama, padł na tort angielski a właściwie tort w stylu angielskim z pięknymi sercami i cudowną kokardą z masy cukrowej. Dzisiaj żona jest u swoich rodziców prawie cały dzień więc ja wykorzystam ten czas na zrobienie tego tortu angielskiego, mam nadzieję, że będzie jej się podobał. Teraz decyzja została podjęta, zaczynam, mam nadzieję, że wyjdzie. Wy już próbowaliście zrobić taki tort angielski?
Biszkopt: 8 jaj, 1,5 szkl. cukru, 8 łyżek mąki tortowej, 8
łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: dowolny – pod warunkiem, że nie jest ze śmietany (
jeśli jednak zdecydujesz się na krem śmietanowy, to boki i górę tortu musisz
pokryć masą maślaną( utarte masło + cukier puder). Masa cukrowa nie może
bezpośrednio stykać się z śmietaną, ponieważ się rozpuści. Doskonale sprawdzają
się również kremy do tortów gotowe – do kupienia w sklepie. Można je dodatkowo
urozmaicić np.: owocami, starta czekoladą, dżemem ze słoiczka itp.
Masa cukrowa: cukier puder [80 dag]
glukoza w proszku [10 dag]
woda [70 ml] (zimna)
żelatyna [3 łyżeczki]
margaryna [2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników
robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na ja wyższych
obrotach. Kiedy białka są już ubite, dodajemy cukier a następnie żółtka –
miksujemy to jeszcze przez chwilkę. Przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia
stopniowo dodajemy do ubitych jajek i mieszamy powoli łyżką. Następnie wylewamy
na okrągłą blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni
Celsjusza. Pieczemy około 45 minut.
2. Upieczony i ostudzony
biszkopt kroimy na 3 równe części, nasączamy pierwszy płat biszkopta ponczem –
po czym kładziemy na niego krem. Tak samo postępujemy z kolejnymi krążkami
biszkopta, kremem należy również posmarować boki tortu. Krem posłuży jako klej
pod masę cukrową.
Tort z kremem odstawiamy w zimne miejsce i przechodzimy do robienia masy
cukrowej.
3. Żelatynę należy namoczyć
w zimnej wodzie i zostawić na ok. 5 minut aż się rozpuści. Najlepiej zrobić to
w jakimś małym garnuszku/naczyniu, które potem umieścimy w/nad garnkiem z
gotującą wodą. Do żelatyny dodajemy bowiem glukozę i czekamy, aż się rozpuści –
ważne jest żeby jej nie zagotować! Jeśli się zagotuje to musimy ją wyrzucić i
zacząć od nowa.
Kiedy mieszanka jest prawie rozpuszczona zdejmujemy naczynie i dodajemy 2
łyżeczki margaryny. Mieszamy aż się wszystko rozpuści i przelewamy do większego
naczynia, a gdy nieco ostygnie dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy.
Cukier dodajemy do momentu, aż powstanie gładka masa o konsystencji plasteliny.
Kiedy uzyskamy taka konsystencję to znak, że masa cukrowa jest już gotowa.
Można ją użyć w białej postaci, ale też barwić np. barwnikami spożywczymi. Aby
rozwałkować masę na gładki placek, należy stół podsypać mąką ziemniaczaną – w
przeciwnym razie masa się przyklei. Masa po rozwałkowaniu powinna mieć grubość
kilku milimetrów, jeśli będzie zbyt cienka to przy przenoszeniu na tort może
się rozerwać. Aby masę przenieść na tort należy pod rozwałkowany placek
delikatnie wsunąć dłonie i przenieść ją na przedramionach.
Z masy cukrowej zabarwionej na czerwono wycinam serduszka( przy pomocy foremki
do ciastek) i przyklejam na tort( do przyklejania ozdób w szczególności
płaskich wystarczy sama woda). Wycinam czerwone paski i formuje z nich kokardę.
Komentarze
Prześlij komentarz