Dzisiaj ma być super hit filmowy, z żoną umówiliśmy się na oglądanie i zamiast chipsów wymyśliłem inną przekąskę, niestety już późna godzina, więc należy zakasać rękawy i szybko przygotować coś do schrupania, ale coś słodkiego, kruchego i niezbyt tuczącego, takie w sam raz coś na ząb przed telewizorem. Według mojej wiedzy najlepszym przysmakiem są takie lekko ciepłe, chrupiące ptysiowe rurki obsypane cukrem.
Składniki:
1/2 szklanki mleka
4 dag masła
8 dag mąki
2 jajka
łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
dodatkowo :
cukier puder lub konfitura owocowa
Sposób przygotowania:
Mleko zagotuj z masłem cukrem i solą. Wsyp mąkę gotuj mieszając aż ciasto zrobi się lśniące a ścianki garnka pokryje biały nalot. Przestudź. Miksując dodaj jajka i proszek. Kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję masy za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub grubej tektury zwiniętej w rożek wyciśnij 30 długich cienkich paluszków. Piecz 5 min w temperaturze 220 st. a następnie zmniejsz temp. do 180 st. i piecz kolejne 15- 20 min aż paluszki staną się intensywnie złote i twarde. Paluszki do smaku można posypać cukrem pudrem lub podawać z konfiturą owocową.
Komentarze
Prześlij komentarz