Przepis na słomkę ptysiową z cukrem babci Ani
Przepis na słomki ptysiowe
z cukrem babci Ani bardzo się przydał kiedy na spotkanie rodzinne oprócz tortu
angielskiego i biszkoptu z wiśnią na stół trafiło bardzo dużo lodów.
Wiedząc o tym postanowiłam znów wygrzebać znany notes babci Ani i
zrobić do lodów właśnie słomkę ptysiową z cukrem.
Spotkanie było bardzo udane i wszystkim wszystko smakowało.
Składniki
1. woda 1/2 szklanki
2.mleko 1/2 szklanki
3.masło 100 g
4.mąka tortowa 170 g
5.jajka 4 sztuki
6.cukier waniliowy 1 łyżka
7.sól duża szczypta
8.cukier kryształ
Wykonanie
1. Wodę zagotować z dodatkiem mleka, masła, cukru waniliowego i
soli.
2. Na wrzątek wsypać mąkę, szybko mieszając, aż utworzy się
jednolita klucha odchodząca od brzegów garnka.
3. Ciasto powinno zrobić się szkliste, zdiąć z ognia i ostudzić.
4. Po ostudzeniu wbijać po jednym jajku stale miksując na możliwie
wysokich obrotach.
5. Gotowe ciasto ptysiowe przełożyć do woreczka do kremów lub
szprycy, aby wyeliminować z masy pęcherzyki powietrza.
6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać możliwie równe
paseczki w sporych odstępach, ciasto podczas pieczenia urośnie.
7. Spryskać wodą za pomocą spryskiwacza i lekko posypać cukrem.
8. Piec 5 min w temperaturze 200-210*C, następnie zmniejszyć
temperaturę do 180*C i piec do czasu, gdy paluszki będą twarde i złoto rumiane.
9. Pozostawić do ostygnięcia
Komentarze
Prześlij komentarz