Przepis na słomkę ptysiową z cukrem babci Ani

 

 

 Przepis na słomki ptysiowe z cukrem babci Ani bardzo się przydał kiedy na spotkanie rodzinne oprócz tortu angielskiego i biszkoptu z wiśnią na stół trafiło bardzo dużo lodów.

Wiedząc o tym postanowiłam znów wygrzebać znany notes babci Ani i zrobić do lodów właśnie słomkę ptysiową z cukrem.

Spotkanie było bardzo udane i wszystkim wszystko smakowało.

 

Składniki

 

1. woda 1/2 szklanki

2.mleko 1/2 szklanki

3.masło 100 g

4.mąka tortowa 170 g

5.jajka 4 sztuki

6.cukier waniliowy 1 łyżka

7.sól duża szczypta

8.cukier kryształ

 

Wykonanie

 

1. Wodę zagotować z dodatkiem mleka, masła, cukru waniliowego i soli.

2. Na wrzątek wsypać mąkę, szybko mieszając, aż utworzy się jednolita klucha odchodząca od brzegów garnka.

3. Ciasto powinno zrobić się szkliste, zdiąć z ognia i ostudzić.

4. Po ostudzeniu wbijać po jednym jajku stale miksując na możliwie wysokich obrotach.

5. Gotowe ciasto ptysiowe przełożyć do woreczka do kremów lub szprycy, aby wyeliminować z masy pęcherzyki powietrza.

6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać możliwie równe paseczki w sporych odstępach, ciasto podczas pieczenia urośnie.

7. Spryskać wodą za pomocą spryskiwacza i lekko posypać cukrem.

8. Piec 5 min w temperaturze 200-210*C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec do czasu, gdy paluszki będą twarde i złoto rumiane.

9. Pozostawić do ostygnięcia

Komentarze