Pączki toffi babci Ani

Chociaż to nie tłusty czwartek polecam pączki toffi mojej babci oto przepis.

 Składniki:

 250 ml ciepłego mleka

 50 g świeżych drożdży

 3 łyżki stołowe cukru

 500 g mąki pszennej tortowej

 szczypta soli

 1 łyżka stołowa cukru wanilinowego

 1 jajko

 4 żółtka

 4 łyżki stołowe masła 40-50 g, roztopionego i ostudzonego

 2 łyżki stołowe spirytusu

 1 litr oleju np. rzepakowego, smalcu, lub innego oleju

 1 puszka masy kajmakowej

 1 opakowanie skórki pomarańczowej

 100 g cukru pudru

 lukier około 250 g cukru pudru i 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny

 Masa toffi

 1 puszka kajmaku

 1 śmietana 30 %

 

 Sposób wykonania


 Podgrzać mleko, aby było ciepłe.

 Wlać do pojemnika lub miski dodać pokruszone drożdże 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i wstawić do garnka z bardzo  ciepłą wodą.

 Odstawić na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie się spienią.

 W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.

 Jajko i żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.

 Do miski z mąką przelać wyrośnięte drożdże i wymieszać łyżką.

 Dodać ubite jajka i mieszać dalej, następnie  dokładnie wyrobić ciasto. 

 Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki, wtedy do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus.

 Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 lub 1 i 1/2 godziny.

 Ciasto rozwałkować i wycinać krążki tak na ok 2 cm

 jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na dowolnym tłuszczu ja smażę na smalcu

 Po usmażeniu nadziewać masą kajmakową za pomocą szprycy.

 

 Masa toffi:

 Śmietankę i masę kajmakową dobrze schłodzić w lodówce.

 Ubić śmietankę na sztywno, następnie dodawać po łyżeczce masę kajmakową.

 Uzyskanym kremem nadziewać pączki.

Komentarze