Chociaż to nie tłusty czwartek polecam pączki toffi mojej babci oto przepis.
Składniki:
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
3 łyżki stołowe cukru
500 g mąki pszennej
tortowej
szczypta soli
1 łyżka stołowa cukru
wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki stołowe masła 40-50
g, roztopionego i ostudzonego
2 łyżki stołowe spirytusu
1 litr oleju np.
rzepakowego, smalcu, lub innego oleju
1 puszka masy kajmakowej
1 opakowanie skórki
pomarańczowej
100 g cukru pudru
lukier około 250 g cukru
pudru i 1-2 łyżki wody lub soku z cytryny
Masa toffi
1 puszka kajmaku
1 śmietana 30 %
Sposób wykonania
Podgrzać mleko, aby było
ciepłe.
Wlać do pojemnika lub miski
dodać pokruszone drożdże 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać i wstawić do
garnka z bardzo ciepłą wodą.
Odstawić na około 15 minut
do czasu, aż drożdże porządnie się spienią.
W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.
Jajko i żółtka utrzeć z 2
łyżkami cukru na białą i puszystą pianę.
Do miski z mąką przelać
wyrośnięte drożdże i wymieszać łyżką.
Dodać ubite jajka i mieszać
dalej, następnie dokładnie wyrobić
ciasto.
Wyrobione ciasto powinno
odchodzić od ręki, wtedy do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone
masło oraz spirytus.
Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 lub 1 i 1/2 godziny.
Ciasto rozwałkować i
wycinać krążki tak na ok 2 cm
jeszcze raz pozostawić do
wyrośnięcia wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na dowolnym tłuszczu ja smażę na
smalcu
Po usmażeniu nadziewać masą
kajmakową za pomocą szprycy.
Masa toffi:
Śmietankę i masę kajmakową
dobrze schłodzić w lodówce.
Ubić śmietankę na sztywno,
następnie dodawać po łyżeczce masę kajmakową.
Uzyskanym kremem nadziewać
pączki.
Komentarze
Prześlij komentarz