Tym razem pojechaliśmy w odwiedziny do mojej mamy, nie mieliśmy daleko. Moja mama jednak zawsze bardzo dokładnie przygotowuje się na Nasz przyjazd, no bo jak to nie dać swoim wnukom ciepłego dobrego obiadu, zresztą mam wrażenie, że moje dzieci głównie jeżdżą do babci na dobre obiadki i smaczne kąski, nigdy nie wiadomo co będzie babcia serwowała, ale zawsze pewne jest to, że coś innego niż w domu a jednocześnie super smaczne. Tym razem było tak samo, tuż po przywitaniu się z moją mamą, a babcią moich dzieci zobaczyliśmy górę złocistych i pachnących krokietów. Byłem pod wrażeniem, dzieci rzuciły się na nie tak, jakby były morzone głodem. Trzeba przyznać, krokiety były wyśmienite. Sam się zajadałem, a po posiłku mama dała mi przepis na nie, byłem zadowolony.
Ciasto naleśnikowe:
• 250ml mleka
• 250ml gazowanej wody mineralnej
• 2 jajka
• 225g mąki pszennej
• pół łyżeczki soli
Farsz:
• 600g pieczarek
• cebula
• ząbek czosnku
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
• 2 jajka
• bułka tarta
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku
pokroić na drobno.
2. Pieczarki oczyścić i pokroić na drobno. (Dowolnie, w
plasterki lub kostkę).
3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć najpierw cebulę. Pod
koniec smażenia dodać czosnek. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu
wyparowania całej wody z pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Mleko, wodę i jajka wymieszać. Dodać mąkę i
zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać.
5. Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
6. Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w krokieta tj.
założyć boki na farsz i zwinąć w rulon.
7. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego
talerza nasypać bułkę tartą.
8. Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce
tartej.
Komentarze
Prześlij komentarz