Mój tort
auto
Kiedy robiłam ten tort na urodziny synom to zawsze się cieszyli a
goście byli zaskoczeni, że tak umiem sami wypróbujcie zapraszam.
Składniki
Biszkopt
7 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa
900ml śmietany kremówki 30%
6 śmietan fix
serek mascarpone 200g
3 łyżki cukru pudru
Lukier ozdobny
200g miękkiego masła lub margaryny
400g cukru pudru
barwnik spożywczy czerwony
Poncz do nasączania
biszkoptu
sok z 1,5 cytryny
6-7 łyżek stołowych likieru amaretto
1szkl wody
sok z brzoskwiń w puszce
Dodatkowe składniki
dżem z czarnej porzeczki
puszka brzoskwiń
czekolada biała
czekolada gorzka
kilka łyżek mleka
4 okrągłe delicje
Przygotowanie
Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej miksując
stopniowo dodajemy żółtka, następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia , miksujemy, dodajemy jeszcze aromat waniliowy i
pieczemy 40-45min.
Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 części, później odkroić z 2
stron kawałek biszkoptu, pamiętając aby części były równe.
Główny biszkopt powinien tworzyć mniej więcej prostokąt.
Boki odcięte później złożone na górze utworzą profil auta.
Masa
Śmietankę kremówkę ubijamy dość długo, aby była gęsta, dodajemy
cukier puder, cały czas miksując i śmietan-fix.
Później dodajemy serek mascarpone, całość miksujemy na jednolita
masę.
Biszkopt smarujemy dżemem i pozostałymi składnikami, zostawiamy masę
śmietanową również na wierzch tortu.
Odcięte części biszkoptu kładziemy na górę przekładane i
nasączone.
Lukier ozdobny
Miękką margarynę ucieramy mikserem ok. 5min na wysokich obrotach,
dodajemy cukier puder cały czas miksując.
Masa powinna być dość sztywna ale i plastyczna tak aby można było
nią dekorować, na koniec dodajemy czerwony barwnik i całość dokładanie
mieszamy.
dekorujemy według uznania z ciastek robimy koła
smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz