Mój tort auto

 

Kiedy robiłam ten tort na urodziny synom to zawsze się cieszyli a goście byli zaskoczeni,  że tak umiem  sami wypróbujcie zapraszam.    

 

  Składniki

  Biszkopt

7 jajek

1,5 szklanki cukru

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat waniliowy

 

   Masa

900ml śmietany kremówki 30%

6 śmietan fix

serek mascarpone 200g

3 łyżki cukru pudru

 

  Lukier ozdobny

200g miękkiego masła lub margaryny

400g cukru pudru

barwnik spożywczy czerwony

 

  Poncz do nasączania biszkoptu

sok z 1,5 cytryny

6-7 łyżek stołowych likieru amaretto

1szkl wody

sok z brzoskwiń w puszce

 

   Dodatkowe składniki

dżem z czarnej porzeczki

puszka brzoskwiń

czekolada biała

czekolada gorzka

kilka łyżek mleka

4 okrągłe delicje

 

Przygotowanie

Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier i dalej miksując stopniowo dodajemy żółtka, następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , miksujemy, dodajemy jeszcze aromat waniliowy i pieczemy 40-45min.

Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 części, później odkroić z 2 stron kawałek biszkoptu, pamiętając aby części były równe.

Główny biszkopt powinien tworzyć mniej więcej prostokąt.

Boki odcięte później złożone na górze utworzą profil auta.

 

  Masa

Śmietankę kremówkę ubijamy dość długo, aby była gęsta, dodajemy cukier puder, cały czas miksując i śmietan-fix.

Później dodajemy serek mascarpone, całość miksujemy na jednolita masę.

Biszkopt smarujemy dżemem i pozostałymi składnikami, zostawiamy masę śmietanową również na wierzch  tortu.

Odcięte części biszkoptu kładziemy na górę przekładane i nasączone.

Lukier ozdobny

Miękką margarynę ucieramy mikserem ok. 5min na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder cały czas miksując.

Masa powinna być dość sztywna ale i plastyczna tak aby można było nią dekorować, na koniec dodajemy czerwony barwnik i całość dokładanie mieszamy.

dekorujemy według uznania z ciastek robimy koła

smacznego

Komentarze