Biszkopt z wiśnią

Witam wszystkich dziś postanowiłam, że podzielę się super przepisem na biszkopt z wiśnią .

Ten biszkopt z wiśnią na niejednej imprezie wygrywa nawet z tortem angielskim ja często go piekę, bo wszyscy bardzo go lubią znaczy ten biszkopt z wiśnią oto przepis.

Składniki:

 Biszkopt:

 6 jajek

 1 szklanka cukru

 1 szklanka mąki pszennej

 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 1,5 łyżki oleju słonecznikowego

 szczypta soli

 

 Składniki na krem:

 800-900 g  gęstej, kwaśnej śmietany 18 %

 1/2 szklanki cukru pudru

 

 Składniki na wierzch ciasta:

 2 galaretki wiśniowe kub o dowolnym smaku

 3 szklanki wrzątku

 Wiśnie

 

 Sposób wykonania:

 

Biszkopt

Białka starannie oddzielam od żółtek, białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę.

Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia, następnie do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

Całość mieszam łyżką, na koniec wlewam olej i dokładnie mieszam łyżką.

Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23 cm na 37 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką.

Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180*C


 Krem

Śmietanę przekładam do miski, dodaję przesiany cukier puder i dokładnie mieszam.



Gorące ciasto wyjmuję z piekarnika zdejmuję papier i od razu przekrawam na połowę.

Na ciasto wykładam śmietanowy krem i pokrojone na cząstki kawałki wiśni wyrównuję powierzchnię i przykrywam drugą połową ciasta.

Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, odstawiam do ostudzenia. Na wierzchu ciasta układam wiśnie.

Zalewam tężejącą galaretką, biszkopt wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Komentarze