Witam wszystkich dziś postanowiłam, że podzielę się super przepisem na biszkopt z wiśnią .
Ten biszkopt z wiśnią na niejednej imprezie wygrywa nawet z tortem
angielskim ja często go piekę, bo wszyscy bardzo go lubią znaczy ten biszkopt z
wiśnią oto przepis.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1,5 łyżki oleju
słonecznikowego
szczypta soli
Składniki na krem:
800-900 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru pudru
Składniki na wierzch ciasta:
2 galaretki wiśniowe kub o
dowolnym smaku
3 szklanki wrzątku
Wiśnie
Sposób wykonania:
Biszkopt
Białka starannie oddzielam od żółtek, białka miksuję ze szczyptą
soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę.
Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia,
następnie do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną ziemniaczaną
i proszek do pieczenia.
Całość mieszam łyżką, na koniec wlewam olej i dokładnie mieszam
łyżką.
Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o
wymiarach 23 cm na 37 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką.
Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 - 30 minut w temperaturze
180*C
Krem
Śmietanę przekładam do miski, dodaję przesiany cukier puder i
dokładnie mieszam.
Gorące ciasto wyjmuję z piekarnika zdejmuję papier i od razu
przekrawam na połowę.
Na ciasto wykładam śmietanowy krem i pokrojone na cząstki
kawałki wiśni wyrównuję powierzchnię i przykrywam drugą połową ciasta.
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, odstawiam do
ostudzenia. Na wierzchu ciasta układam wiśnie.
Zalewam tężejącą galaretką, biszkopt wstawiam do lodówki na kilka
godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz