Jak już wcześniej się chwaliłem lubię sport, zdrową dietę i ogólnie zdrowy tryb życia. Zdrowa dieta to unikanie chlebów wysoko przetworzonych a zalecane są chleby na naturalnym zakwasie z różnymi ziarnami, oczywiście najlepiej upiec sobie taki chleb samodzielnie, czasem jednak mamy mało czasu, ale i z tym można sobie poradzić. Dałem radę, dwa razy w tygodniu piekę dla siebie chleb wieloziarnisty i nie zajmuje mi to wiele czasu.
Zachęcam do wypieku Chleba wieloziarnistego.
Składniki
300 g mąki pszennej np. typ 450 lub 480
200 g mąki graham typ 1850
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki ziaren słonecznika
1/2 szklanki otrąb żytnich
2 łyżki sezamu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2,5 dag świeżych drożdży
0,5 litra wody
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić z jedną łyżką cukru. Do miski przesiać oba
rodzaje mąki, dodać siemię lniane, słonecznik, otręby i sezam. Na koniec dodać
sól, rozpuszczone drożdże i 0,5 l letniej wody. Całość wymieszać łyżką. Ciasto
powinno mieć raczej luźną konsystencję – taką aby swobodnie można było mieszać
łyżką. Gdyby było zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić do
wyrośnięcia jedynie na 20 min w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno wyraźnie
urosnąć.
Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać łyżką i
przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 10 cm (wyłożonej papierem do pieczenia
lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np., otrębami).
Chleb pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5-10 min.
Pieczenie
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C, program
„góra + dół”.
Gdy chleb delikatnie urośnie od razu wstawić go do
nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Czas jest orientacyjny, wszystko
zależy od piekarnika. Ja piekłam niecałą godzinę. Chleb ma mieć ładną brązową
skórkę, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Komentarze
Prześlij komentarz