Zdrowy tryb Życia

Jak już wcześniej się chwaliłem lubię sport, zdrową dietę i ogólnie zdrowy tryb życia. Zdrowa dieta to unikanie chlebów wysoko przetworzonych a zalecane są chleby na naturalnym zakwasie z różnymi ziarnami, oczywiście najlepiej upiec sobie taki chleb samodzielnie, czasem jednak mamy mało czasu, ale i z tym można sobie poradzić. Dałem radę, dwa razy w tygodniu piekę dla siebie chleb wieloziarnisty i nie zajmuje mi to wiele czasu.

Zachęcam do wypieku Chleba wieloziarnistego.

Składniki

300 g mąki pszennej np. typ 450 lub 480

200 g mąki graham typ 1850

4 łyżki siemienia lnianego

4 łyżki ziaren słonecznika

1/2 szklanki otrąb żytnich

2 łyżki sezamu

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

2,5 dag świeżych drożdży

0,5 litra wody

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić z jedną łyżką cukru. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać siemię lniane, słonecznik, otręby i sezam. Na koniec dodać sól, rozpuszczone drożdże i 0,5 l letniej wody. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć raczej luźną konsystencję – taką aby swobodnie można było mieszać łyżką. Gdyby było zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę wody.

Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia jedynie na 20 min w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.

Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać łyżką i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 10 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej np., otrębami).

Chleb pozostawić do wyrośnięcia na ok. 5-10 min.

Pieczenie

W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C, program „góra + dół”.

Gdy chleb delikatnie urośnie od razu wstawić go do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Czas jest orientacyjny, wszystko zależy od piekarnika. Ja piekłam niecałą godzinę. Chleb ma mieć ładną brązową skórkę, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.


Komentarze