Tort klasyczny babci Ani
Znalazłam w zeszycie mojej babci super przepis na tort klasyczny
zobaczcie sami
Składniki:
Na biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem
6 jajek
2 szklanki cukru
3 kostki masła (po 200 g)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki kawy mielonej
1 łyżka ciemnego kakao
5 łyżek wódki
Do nasączenia
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soku z cytryny
Biszkopt wykonanie
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać., mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą.
Masę przełożyć do
tortownicy i wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
160′C przez około 30-35 min do tzw.
suchego patyczka.
Krem wykonanie
Jajka z cukrem ubić na parze w małym garnku lub misce
zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
Masa musi być lekko gęsta
i mieć jasno złoty kolor, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć i
dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę, masę ucierać aż składniki
się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.
Gotowy krem podzielić na trzy części, jedną troszkę mniejszą.
Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do
najmniejszej kakao i dokładnie wymieszać.
Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać.
Biszkopt przekroić na trzy części.
Pędzelkiem nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy troszkę
zostawić do dekoracji.
Przykryć drugą
warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy, a potem kolejną warstwę
biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy.
Udekorować pozostałym kremem cytrynowym. Schłodzić.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz