Tort klasyczny babci Ani

 

Znalazłam w zeszycie mojej babci super przepis na tort klasyczny zobaczcie sami

Składniki:

 Na biszkopt 

7 jajek

1 szklanka cukru

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 i 1/4 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem 

6 jajek

2 szklanki cukru

3 kostki masła (po 200 g)

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki kawy mielonej

1 łyżka ciemnego kakao

5 łyżek wódki

Do nasączenia

3/4 szklanki przegotowanej wody

1 łyżka cukru

1,5 łyżki soku z cytryny


Biszkopt wykonanie

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać., mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą.

Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160′C  przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka.

Krem wykonanie

Jajka z cukrem ubić na parze w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą.

Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor, odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę, masę ucierać aż składniki się połączą i krem będzie miał aksamitną konsystencję.

Gotowy krem podzielić na trzy części, jedną troszkę mniejszą.

Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kawę, a do najmniejszej kakao i dokładnie wymieszać.

Składniki do nasączenia biszkoptu wymieszać.

Biszkopt przekroić na trzy części.

Pędzelkiem nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy troszkę zostawić do dekoracji.

Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy, a potem kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy.

Udekorować pozostałym kremem cytrynowym. Schłodzić.

Smacznego

Komentarze