Tort dla rolnika

 Mam przyjaciela rolnika, nc to nadzwyczajnego, ale chciałem mu jakiś fajny tort zakupić lub zrobić na jego urodziny. No, ale co mam kupić dorosłemu mężczyźnie i nagle mnie olśniło, nie będę kupować bo będzie Nas dużo, ok, zrobię - Tort Traktor dla rolnika. On ma dużo sprzętu rolniczego, ale nic z tego sprzętu nie jest jadalne, a ten sprzęt tort traktor będzie do zjedzenia i na pewno wywoła dużo uśmiechów. Zabieram się do roboty.

Składniki:

Tort traktor dla rolnika

Biszkopt 5 szt 25 x 40

• 5x 4 jajka

• 5x 1 szkl mąki

• 5x 3/4 cukru

• 5x łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

• 700 ml śmietanki 30 %

• 150 g czekolady mlecznej

• 250 g czekolady białej

Poncz

• 2,5 cytryny

• 5 szkl wody

• 2 łyżki cukru

Krem maślany

• 300 g miękkiej margaryny lub masła

• 6-7 łyżek cukru pudu

• 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo

• ok. 1200 g masy cukrowej

• barwniki spożywcze

• dżem z czarnej porzeczki

• dżem wiśniowy

• 2 kieliszki ajerkoniaku

• klej spożywczy

Sposób przygotowania:

Tort traktor dla rolnika

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Śmietanę dzielimy na dwie części. Gotujemy w osobnych garnkach. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujmy z palników i dodajemy połamane czekolady. Do jednej mleczną a do drugiej białą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów.

Cytryny dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.

Z biszkoptów wykrawamy kształt traktora. Na każde koło wycinamy po dwa krążki. Blaty nasączamy na przemian ponczem i ajerkoniakiem. Również naprzemiennie smarujemy dżemem, powidłami i dwoma rodzajami kremów. Ajerkoniak proponuję dawać pod jasny krem. Koła również nasączamy i smarujemy śmietaną. Zostawiamy je na razie na osobnej desce. Wstawiamy tort do lodówki na godzinę.

Po tym czasie smarujemy wszystko masą maślaną. Ponownie wstawiamy do lodówki. Masę cukrową łączymy z barwnikami. Najpierw proponuję udekorować koła a potem dokleić je do tortu.

Wstawiamy do lodówki na noc.


Komentarze