Mam przyjaciela rolnika, nc to nadzwyczajnego, ale chciałem mu jakiś fajny tort zakupić lub zrobić na jego urodziny. No, ale co mam kupić dorosłemu mężczyźnie i nagle mnie olśniło, nie będę kupować bo będzie Nas dużo, ok, zrobię - Tort Traktor dla rolnika. On ma dużo sprzętu rolniczego, ale nic z tego sprzętu nie jest jadalne, a ten sprzęt tort traktor będzie do zjedzenia i na pewno wywoła dużo uśmiechów. Zabieram się do roboty.
Składniki:
Tort traktor dla rolnika
Biszkopt 5 szt 25 x 40
• 5x 4 jajka
• 5x 1 szkl mąki
• 5x 3/4 cukru
• 5x łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
• 700 ml śmietanki 30 %
• 150 g czekolady mlecznej
• 250 g czekolady białej
Poncz
• 2,5 cytryny
• 5 szkl wody
• 2 łyżki cukru
Krem maślany
• 300 g miękkiej margaryny lub masła
• 6-7 łyżek cukru pudu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
• ok. 1200 g masy cukrowej
• barwniki spożywcze
• dżem z czarnej porzeczki
• dżem wiśniowy
• 2 kieliszki ajerkoniaku
• klej spożywczy
Sposób przygotowania:
Tort traktor dla rolnika
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym
żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do
formy i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Śmietanę dzielimy na dwie części. Gotujemy w osobnych
garnkach. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujmy z palników i dodajemy połamane
czekolady. Do jednej mleczną a do drugiej białą. Mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy oba garnki do lodówki
na co najmniej 8 godzin. Ubijamy na sztywno tuż przed przekładaniem biszkoptów.
Cytryny dokładnie obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki.
Gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym na puszystą masę.
Z biszkoptów wykrawamy kształt traktora. Na każde koło
wycinamy po dwa krążki. Blaty nasączamy na przemian ponczem i ajerkoniakiem.
Również naprzemiennie smarujemy dżemem, powidłami i dwoma rodzajami kremów.
Ajerkoniak proponuję dawać pod jasny krem. Koła również nasączamy i smarujemy
śmietaną. Zostawiamy je na razie na osobnej desce. Wstawiamy tort do lodówki na
godzinę.
Po tym czasie smarujemy wszystko masą maślaną. Ponownie wstawiamy do lodówki. Masę cukrową łączymy z barwnikami. Najpierw proponuję udekorować koła a potem dokleić je do tortu.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz