Szybka bułeczka na śniadanie

 Nie wiem jak Wy, ale ja czasami lubię takie chrupiące lekko ciepłe bułki śniadaniowe.
Często jednak podpatruję swoją żonę, jak szybko i zgrabnie moja żona dla Naszych wnuków zakręca bułki rumiane, naprawdę idzie jej to błyskawicznie, zanim się zastanowię to już te bułeczki wyjeżdżają z piekarnika i tutaj pojawia się największa pokusa, ten zapach świeżych bułek, tak bardzo rumianych, czekamy przebierając nogami w jednym miejscu.

Składniki:

  • mąka pszenna - typ 650 70 dag
  • mleko 300 ml ciepłe
  • drożdże świeże 30 g
  • 8 łyżek oleju
  • jajko kurze 1 szt.
  • sól 1 płaska łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • mąka do podsypania

Przygotowanie

 Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy zaczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy jajko, sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek. Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.

Komentarze