Szarlotka najlepsza jaką zrobiłam

 

 

Ta szarlotka to jest ulubione ciasto naszej rodziny.

Kiedy robię szarlotkę na niedzielne popołudnie cała rodzina przychodzi na szarlotkę z radością.

Składniki na spód

4 jajka

150 g cukru

160 g mąki tortowej

4 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie jabłkowe

0.5 kg jabłek obranych ze skórki

80 g cukru

1 budyń waniliowy

300 ml wody

 

Górna warstwa

1  sztuka twarogu w kostce

1 śmietana 30%

Cukier do smaku

 

Sposób przygotowania

 

Żółtka oddziel od białek, białka ubij, dodaj cukier i ubijaj aż osiągniesz sztywną, błyszczącą pianę.

Ubij żółtka, olej a na końcu delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

 

Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 °C do osiągnięcia różowego koloru,  tak około 20 min.

 

Jabłka pokrój na małe kawałki, dodaj do garnka, zalej połową ilości wody i gotuj 5 minut.

W pozostałej wodzie rozmieszaj budyń i cukier i wlej do jabłek, gotuj aż zgęstnieje.

Natychmiast wylej na upieczony spód i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Twaróg wymieszaj z cukrem i ubitą śmietaną, nałóż ostrożnie na wystygnięte nadzienie jabłkowe. Możesz posypać cynamonem lub czekoladą wystudź i podawaj. Smacznego

 

Do tej szarlotki podaje pyszną kawę lub herbatę czasami dorabiam stefankę miodową i wtedy są dwa ciasta.

Komentarze