Szarlotka
najlepsza jaką zrobiłam
Ta szarlotka to jest ulubione ciasto naszej rodziny.
Kiedy robię szarlotkę na niedzielne popołudnie cała rodzina przychodzi
na szarlotkę z radością.
Składniki na spód
4 jajka
150 g cukru
160 g mąki tortowej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe
0.5 kg jabłek obranych ze skórki
80 g cukru
1 budyń waniliowy
300 ml wody
Górna warstwa
1 sztuka twarogu w kostce
1 śmietana 30%
Cukier do smaku
Sposób przygotowania
Żółtka oddziel od białek, białka ubij, dodaj cukier i
ubijaj aż osiągniesz sztywną, błyszczącą pianę.
Ubij żółtka, olej a na końcu delikatnie mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i
piecz w temperaturze 170 °C do osiągnięcia różowego koloru, tak około 20 min.
Jabłka pokrój na małe kawałki, dodaj do garnka, zalej
połową ilości wody i gotuj 5 minut.
W pozostałej wodzie rozmieszaj budyń i cukier i wlej
do jabłek, gotuj aż zgęstnieje.
Natychmiast wylej na upieczony spód i pozostaw do
całkowitego wystygnięcia.
Twaróg wymieszaj z cukrem i ubitą śmietaną, nałóż ostrożnie na wystygnięte
nadzienie jabłkowe. Możesz posypać cynamonem lub czekoladą wystudź i podawaj.
Smacznego
Do tej szarlotki podaje pyszną kawę lub herbatę czasami dorabiam
stefankę miodową i wtedy są dwa ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz