Stefanka miodowa
Dziś polecam przepis na stefankę miodową z zeszytu babci
Składniki
4 szklanki mąki
200 gramów masła lub margaryny
2 żółtka
1 jajo
1/2 szklanki miodu
4 kopiaste łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka korzennych przypraw
szczypta soli
4-5 łyżek powideł lub dżemu
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszam
dokładnie.
Do ciepłego rozpuszczonego masła dodaję miód. chwilę
mieszam, dodaję żółtka, jajo i krótko mieszam.
Dodaję kakao, przyprawy, mieszam tylko do połączenia.
Na koniec dodaję śmietanę i ponownie mieszam
Łącze suche składniki z płynnymi i bardzo krótko zarabiam ciasto, tylko do połączenia
składników to rodzaj ciasta kruchego, dlatego nie należy przedłużać wyrabiania.
Wstawiam do
lodówki na przynajmniej pół godziny.
W
międzyczasie przygotowuję krem do ciasta
Wyjmuję ciasto z lodówki i jeszcze krótko wyrabiam jest bardzo elastyczne,, idealnie się formuje.
Dzielę go na cztery mniej więcej równe części i zaczynam wałkować pierwszy
prostokątny placek. Moja forma wymiary 36 cm x 23 cm,. formę smaruję olejem i
przy pomocy wałka umieszczam w niej stefankowo
miodowy placek.
W formie koryguję jego kształt, żeby dobrze wypełnił
spód. Każdy placek piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni grzałka
góra-dół.
Nie myję formy a jedynie, przy pomocy ręcznika
papierowego, nasączonego w oleju, przecieram formę.
Wystudzone placki przekładam kremem z kaszy manny , zdrowszą
masą bez cukru z dodatkiem miodu.
Spodni płat, przed położeniem kremu, smaruję dżemem
o dowolnym smaku.
Na wierzch polewam polewą czekoladową smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz