Stefanka miodowa

 

Dziś polecam przepis na stefankę miodową z zeszytu babci

Składniki

4 szklanki mąki

200 gramów masła lub margaryny

2 żółtka

1 jajo

1/2 szklanki miodu

4 kopiaste łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka korzennych przypraw

szczypta soli

4-5 łyżek powideł lub dżemu

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
 Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszam dokładnie.

Do ciepłego rozpuszczonego masła dodaję miód. chwilę mieszam, dodaję żółtka, jajo i krótko mieszam.

Dodaję kakao, przyprawy,  mieszam tylko do połączenia.

Na koniec dodaję śmietanę i ponownie mieszam
Łącze suche składniki z płynnymi i bardzo krótko zarabiam ciasto, tylko do połączenia składników to rodzaj ciasta kruchego, dlatego nie należy przedłużać wyrabiania.

 Wstawiam do lodówki na przynajmniej pół godziny.

 W międzyczasie przygotowuję krem do ciasta

Wyjmuję ciasto z lodówki i jeszcze krótko wyrabiam  jest bardzo elastyczne,, idealnie się formuje. Dzielę go na cztery mniej więcej równe części i zaczynam wałkować pierwszy prostokątny placek. Moja forma wymiary 36 cm x 23 cm,. formę smaruję olejem i przy pomocy wałka umieszczam w niej  stefankowo miodowy placek.

W formie koryguję jego kształt, żeby dobrze wypełnił spód. Każdy placek piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni grzałka góra-dół.

Nie myję formy a jedynie, przy pomocy ręcznika papierowego, nasączonego w oleju, przecieram formę.

Wystudzone placki przekładam kremem z kaszy manny , zdrowszą masą bez cukru z dodatkiem miodu.

Spodni płat, przed położeniem kremu, smaruję dżemem o  dowolnym smaku.

Na wierzch polewam polewą czekoladową smacznego.

Komentarze