Smaczny i szybki obiad

 Szybki i smaczny a na pewno w pełni sycący posiłek. Dzisiaj nie miałem praktycznie nic w lodówce. Dysponowałem dwoma jajkami, mąką ziemniaczaną i około dwoma kilogramami ziemniaków i wczorajszym sosem grzybowym. Kluski śląskie - nie jadłem ich wiele lat, ale głód mnie przyciskał, zrobię, co mi tam. Było szybko, smacznie i treściwie. Głód był zażegnany a ja zadowolony. Po takim objedzie na pewno muszę zrobić kilka dodatkowych serii ćwiczeniowych, ale co tam.

Składniki:

• 650 g ugotowanych ziemniaków (u mnie przed obraniem i ugotowaniem masa ziemniaków to około 1 kg)

• mąka ziemniaczana – u mnie ok. 130 g

• sól do smaku

• opcjonalnie 1 małe żółtko (ja daję żółtko z jajka o rozmiarze M)

• woda do gotowania klusek

Przepis na kluski śląskie:

1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Delikatnie przestudzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa (o małych oczkach).

2. Ziemniaki umieścić w misce, wygładzić na równą powierzchnię, następnie podzielić na 4 równe części, wyjąć jedną część, a na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tak, by zajęła równą powierzchnię razem z ziemniakami – u mnie było to około 130 gramów mąki ziemniaczanej), a następnie ponownie wrzucić do miski wcześniej wyciągniętą część ziemniaków. Te proporcje 4:1 (4 części ziemniaków na 1 część mąki) są ważniejsze niż gramatura składników, ponieważ gatunki ziemniaków różnią się między sobą masą po ugotowaniu. Z podanych składników (mąki i ziemniaków) zagnieść jednolitą masę. Dodać żółtko (opcjonalnie, ale nie jest to konieczne) i znów zagnieść masę. Ponownie podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, podzielić go na kawałeczki (wielkości orzecha włoskiego) i z każdego kawałeczka uformować kulkę, którą następnie należy lekko spłaszczyć. Palcem lub trzonkiem od drewnianej łyżki zrobić wgłębienie w środku każdej kluski.

3. Zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski na wrzątek partiami i gotować przez ok. 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia (długość gotowania klusek zależy od ich wielkości – ja swoje kluski gotuję przez 3 minuty). Z podanych wyżej składników wyszło mi 36 sztuk klusek śląskich.

4. Kluski podawać z ulubionym sosem, np. jako dodatek do gulaszu czy rolad wołowych w sosie pieczeniowym :) Smacznego!


Komentarze