Szybki i smaczny a na pewno w pełni sycący posiłek. Dzisiaj nie miałem praktycznie nic w lodówce. Dysponowałem dwoma jajkami, mąką ziemniaczaną i około dwoma kilogramami ziemniaków i wczorajszym sosem grzybowym. Kluski śląskie - nie jadłem ich wiele lat, ale głód mnie przyciskał, zrobię, co mi tam. Było szybko, smacznie i treściwie. Głód był zażegnany a ja zadowolony. Po takim objedzie na pewno muszę zrobić kilka dodatkowych serii ćwiczeniowych, ale co tam.
Składniki:
• 650 g ugotowanych ziemniaków (u mnie przed obraniem i
ugotowaniem masa ziemniaków to około 1 kg)
• mąka ziemniaczana – u mnie ok. 130 g
• sól do smaku
• opcjonalnie 1 małe żółtko (ja daję żółtko z jajka o
rozmiarze M)
• woda do gotowania klusek
Przepis na kluski śląskie:
1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Delikatnie przestudzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w
maszynce do mielenia mięsa (o małych oczkach).
2. Ziemniaki umieścić w misce, wygładzić na równą
powierzchnię, następnie podzielić na 4 równe części, wyjąć jedną część, a na
jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tak, by zajęła równą powierzchnię razem z
ziemniakami – u mnie było to około 130 gramów mąki ziemniaczanej), a następnie
ponownie wrzucić do miski wcześniej wyciągniętą część ziemniaków. Te proporcje
4:1 (4 części ziemniaków na 1 część mąki) są ważniejsze niż gramatura
składników, ponieważ gatunki ziemniaków różnią się między sobą masą po
ugotowaniu. Z podanych składników (mąki i ziemniaków) zagnieść jednolitą masę.
Dodać żółtko (opcjonalnie, ale nie jest to konieczne) i znów zagnieść masę.
Ponownie podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, podzielić go na
kawałeczki (wielkości orzecha włoskiego) i z każdego kawałeczka uformować
kulkę, którą następnie należy lekko spłaszczyć. Palcem lub trzonkiem od
drewnianej łyżki zrobić wgłębienie w środku każdej kluski.
3. Zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski na wrzątek
partiami i gotować przez ok. 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia (długość
gotowania klusek zależy od ich wielkości – ja swoje kluski gotuję przez 3
minuty). Z podanych wyżej składników wyszło mi 36 sztuk klusek śląskich.
4. Kluski podawać z ulubionym sosem, np. jako dodatek do
gulaszu czy rolad wołowych w sosie pieczeniowym :) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz