Keks domowy babci Ani

 

Ostatnio z zeszytu mojej babci wygrzebałam przepis na keks domowy i postanowiłam go zrobić.

Bo pamiętam jak babcia robiła ten keks domowy na różne rodzinne okazje, a nam dzieciom smakował ten keks domowy między innymi z powodu bakalii, przepadaliśmy za nimi.

Składniki

 

 300 g mąki

 150 g margaryny

 200 g cukru pudru

 2 łyżki cukru waniliowego

mały proszek do pieczenia

 5 jajek

 300 g bakalii np. kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, żurawina suszona, orzechy, śliwki suszone, mieszanka owoców egzotycznych, suszone jagody

 

Przygotowanie

 

Suszone owoce  biorę po trochu różnych wymienionych wyżej tak żeby wyszło 300 g,  zalać ciepłą wodą, odstawić na 20 min., osączyć, pokroić na drobne kawałki.

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

 

Margarynę utrzeć, dodając kolejno jajka, cukier waniliowy i puder.

 

Następnie dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierać, aż ciasto będzie puszyste.

 

Na samym końcu dodać do ciasta bakalie, delikatnie wymieszać (łyżką już nie mikserem !).

 

Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy, ale dość głębokiej i długiej, piec ok. 1 godz. w temp 180 stopni C do suchego patyczka, przestudzić, wyjąć z formy.

 

Gotowe ciasto można oblać polewą czekoladową lub białym lukrem. Keks najlepszy jest dopiero na drugi dzień. Tutaj na zdjęciach keks jest z lukrem białym i brązowym z kakao. Smacznego

Komentarze