Keks domowy babci Ani
Ostatnio z zeszytu mojej babci wygrzebałam przepis na keks domowy
i postanowiłam go zrobić.
Bo pamiętam jak babcia robiła ten keks domowy na różne rodzinne
okazje, a nam dzieciom smakował ten keks domowy między innymi z powodu bakalii,
przepadaliśmy za nimi.
Składniki
300 g mąki
150 g margaryny
200 g cukru
pudru
2 łyżki cukru
waniliowego
mały proszek do pieczenia
5 jajek
300 g bakalii
np. kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, żurawina suszona, orzechy, śliwki
suszone, mieszanka owoców egzotycznych, suszone jagody
Przygotowanie
Suszone owoce biorę po
trochu różnych wymienionych wyżej tak żeby wyszło 300 g, zalać ciepłą wodą, odstawić na 20 min.,
osączyć, pokroić na drobne kawałki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć, dodając kolejno jajka, cukier waniliowy i
puder.
Następnie dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ucierać, aż ciasto będzie puszyste.
Na samym końcu dodać do ciasta bakalie, delikatnie wymieszać
(łyżką już nie mikserem !).
Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej mąką formy, ale dość
głębokiej i długiej, piec ok. 1 godz. w temp 180 stopni C do suchego patyczka,
przestudzić, wyjąć z formy.
Gotowe ciasto można oblać polewą czekoladową lub białym lukrem.
Keks najlepszy jest dopiero na drugi dzień. Tutaj na zdjęciach keks jest z
lukrem białym i brązowym z kakao. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz