Drożdżówka z wiśnią mojej babci Ani

 

Znalazłam w zeszycie inny przepis na drożdżówkę z wiśnią, przez ten przepis przypomniały mi się lata mojego dzieciństwa.

Pamiętam jak babcia Ania piekła nam te pyszne drożdżówki z wiśnią i dawała z mlekiem świeżym takim prosto od krowy.

Robiła nam też szyszki, keks domowy, a do kanapek piekła chleb żytni .

To były najpiękniejsze czasy beztroskich zabaw i harców.

Pamiętam też, że jak były kogoś urodziny to na tę okazję piekła torty klasyczne z różnymi kremami.

Wszyscy z tych wypieków byli bardzo zadowoleni i zawsze była to dla nas fajna niespodzianka.

A teraz czas na przepis na drożdżówkę z wiśnią

Składniki

0,5 kg mąki pszennej

10 łyżek cukru

szklanka mleka

50 g świeżych drożdży

1 jajko

3 łyżki masła

Kruszonka

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

2 łyżki mąki

Można dodać inne owoce lub  konfitury, cukier puder lub polewę czekoladową

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w 0,5 szklance ciepłego mleka dodać po dwie łyżeczki cukru i mąki  odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić, resztę mleka lekko podgrzać i  wsypać wszystkie składniki  do miski i zagnieść gładkie ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Lekko zagnieść, włożyć do wysmarowanej formy.

Utrzeć składniki na kruszonkę i palcami rozkruszyć na ciasto.

Ciasto piec około 45 minut w 180 stopni  smacznego.

Komentarze