Drożdżówka z wiśnią mojej babci Ani
Znalazłam w zeszycie inny przepis na drożdżówkę z wiśnią, przez
ten przepis przypomniały mi się lata mojego dzieciństwa.
Pamiętam jak babcia Ania piekła nam te pyszne drożdżówki z wiśnią
i dawała z mlekiem świeżym takim prosto od krowy.
Robiła nam też szyszki, keks domowy, a do kanapek piekła chleb
żytni .
To były najpiękniejsze czasy beztroskich zabaw i harców.
Pamiętam też, że jak były kogoś urodziny to na tę okazję piekła
torty klasyczne z różnymi kremami.
Wszyscy z tych wypieków byli bardzo zadowoleni i zawsze była to
dla nas fajna niespodzianka.
A teraz czas na przepis na drożdżówkę z wiśnią
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
10 łyżek cukru
szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
1 jajko
3 łyżki masła
Kruszonka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Można dodać inne owoce lub
konfitury, cukier puder lub polewę czekoladową
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 0,5 szklance ciepłego mleka dodać po dwie
łyżeczki cukru i mąki odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić, resztę mleka lekko podgrzać i wsypać wszystkie składniki do miski i zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Lekko zagnieść, włożyć do wysmarowanej formy.
Utrzeć składniki na kruszonkę i palcami rozkruszyć na ciasto.
Ciasto piec około 45 minut w 180 stopni smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz