Chleb w kilku odsłonach

 Kanapki - to najczęściej ląduje na talerzach na śniadanie, to lubiane jedzenie przez wszystkich, taki świeży, pachnący, z chrupiącą skórką i miękkim pachnącym środkiem. Rodzajów chlebów są różne, ale kanapkowy ostatnio mnie oczarowuje. Otóż chleb kanapkowy można zrobić i na drożdżach i na zakwasie i z mąki pszennej, i z mąki żytniej i z mąki mieszanej. W każdej postaci chleb kanapkowy udaje się rewelacyjnie. 

Dzisiaj będę robić chleb kanapkowy z takiego przepisu, ale możemy go zakupić w Nowej Piekarni z Łukowa na wagę - uwierzcie mi jest bardzo smaczny.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła (lub oleju)
  • 1 małe jajko

Przygotowanie

  • Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Jeśli mleko ostygło najlepiej wstawić rozczyn do garnka z gorącą wodą, ciepło spowoduje, że drożdże lepiej się spienią.
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru. Wlać wyrośnięte drożdże, roztopione i ostudzone masło (może być ciepłe) oraz wbić jajko.
  • Składniki mieszać łyżką przez 2 minuty lub miksować mieszadłem miksera. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 minut lub wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać ciasto dłońmi. Na koniec ciasto ma być gładkie, miękkie i nie powinno się kleić. Włożyć ciasto do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 1 noc lub maksymalnie na 4 dni.
  • W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki aby się ogrzało (około 1/2 godziny), tzn. wyjąć je z miski, wyłożyć na stolnicę i po chwili zagniecenia zostawić pod przykryciem ze ściereczki. Ogrzane ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 formy keksowe, wysmarować je oliwą lub miękkim masłem.
  • Uformować ciasto: rozpłaszczyć każdą część na nieduży kwadratowy placek, złożyć dwa boki ciasta do środka, następnie zwinąć ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego boku. Rulonik rozciągnąć lub rozwałkować w dłoniach na długość blaszki i włożyć do środka. Odstawić na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma urosnąć na około 2 cm ponad poziom formy. Jeśli chleb słabo wyrósł można go zostawić jeszcze na dodatkowe pół godziny i zadbać o ciepłe otoczenie.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ustawić dwie blaszki z wyrośniętym ciastem na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 30 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić na godzinę. Następnie obkroić nożem przy brzegach blaszki i wyłożyć chleb na kratkę.
 

 

Komentarze