Chleb dla zdrowia

 Chleb żytni to rodzaj pieczywa wyrabianego z różnych proporcji mąki i ziarna żytniego. Może mieć jasny lub ciemny kolor, w zależności od rodzaju użytej mąki, zazwyczaj jest gęstszy niż chleb z mąki pszennej. Jest bogatszy w błonnik niż biały chleb, ma ciemniejszy kolor i mocniejszy smak.

Należy wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham, bowiem jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii bez nagłych skoków insuliny. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie bowiem jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia pracę układu pokarmowego.

 To tyle teorii, a w praktyce ja bardzo lubię chleb żytni i często nie wyobrażam sobie śniadania bez chleba żytniego. Dzisiaj upiekę chleb żytni na takim przepisie:

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej 720
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody +/- do konsystencji gęstego ciasta ale mieszalnego łyżką
  • 2 łyżeczki melasy, cukru lub miodu
  • 3 łyżki oleju
  • olej + mąka do wysypania do formy

Przygotowanie:

    • Mąkę żytnią mieszam dokładanie w dużej misce z 350 ml wody. Zostawiam na 10 minut. Następnie dodaję, sól, olej, drożdże rozpuszczone w 50 ml wody, cukier i mieszam ponownie bardzo dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję kilka łyżek wody. Wyrabianie ciasto mikserem zajmuje około 3 minut. Ciasto będzie miało konsystencję gęstą ale nadal płynną. Nie jest to w pełni zwarte ciasto, ale również nie lejące, coś pomiędzy. Ciasto odstawiam na 60-120 minut do rośnięcia. Zależy to od temperatury i wilgotności otoczenia czasami potrzebuje 1 godziny innym razem 4 godzin, różnie bywa, zależnie od pory roku i aktywności drożdży. Czekam do czasu, aż podwoi swoją objętość. U mnie stoi w misce metalowej, szczelnie przykrytej folią spożywczą na kaloryferze lub w piekarniku na programie (rośnięcie ciasta)
    • Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie mieszam ciasto i przekładam do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką.
    • Blachę z ciastem odstawiam do wyrośnięcia na około 30-60  minut, również na kaloryferze. Ciasto musi się podnieść!
    • Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 200 stopni, piekę 15 minut a następnie zmniejszam temperaturę do 180 i piekę kolejne 50 minut. Chleb wyjmuję z blaszki i papieru i studzę na kratce.


Komentarze