Życie szkolne

Mimo upływających lat nadal pamiętam wiele szczegółów z okresu, w którym chodziłem do szkoły, wielu kolegów, koleżanek, wymagający nauczyciele i ogrom wolnego czasu, zero stresu, chociaż wtedy tak nie uważałem. Część z tego wolnego czasu stanowiły przerwy pomiędzy lekcjami, tutaj kwitł handel wymienny wszystkim, kapsle, zadania domowe i śniadania. Moje akurat były wyjątkowo dobrym kąskiem, mama zawsze przygotowywała mi całkiem spore śniadanie, zawsze miałem co najmniej 5 bułek szkolnych z szeregiem dodatków takich jak sałata, szynka lub ser, miałem siłę przebicia. Teraz jestem dorosły, smak bułek szkolnych pamiętam do dzisiaj, postanowiłem sam sobie upiec takie bułki szkolne, liczę, że wyjdą mi tak samo dobre.

SKŁADNIKI

o  310 ml mleka 2%

o  16 g świeżych drożdży

o  1 łyżka cukru

o  480 g mąki chlebowej (w przepisie Szymanowska) 

o  25 g rozpuszczonego masła

o  1 płaska łyżeczka soli

o  1 jajko

DODATKOWO

o  1 łyżka roztopionego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

o  Zrobić zaczyn. Do rondla wlać mleko i podgrzać je (ma być ciepłe, ale nie gorące!), dodać drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki z podanej ilości. Wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut

o  W innym garnuszku rozpuścić masło

o  Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, jajko, rozpuszczone masło oraz przygotowany zaczyn

o  Całość miksować ok. 10 minut mikserem (końcówki świderki)

o  Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość

o  Na blat wysypać troszkę mąki, wyłożyć ciasto i uformować wałek, używając jak najmniej mąki

o  Wałek pokroić na kawałki ok. 4 cm

o  Z każdego kawałka uformować bułkę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

o  Nastawić piekarnik na 190 stopni

o  W tym czasie, gdy piekarnik będzie się nagrzewać, rozpuścić łyżkę masła w rondlu i posmarować nim każdą bułkę

o  Piec ok. 15 minut

o  Uchylić piekarnik i poczekać aż wystygną

Komentarze