Kilka dni temu odezwał się do mnie kolega z szkolnych lat, Wacław. Rozmawialiśmy ze sobą opowiadając swoje doświadczenia życiowe, rozmowa była bardzo przyjemna, a my chcieliśmy więcej rzeczy dowiedzieć się o sobie wzajemnie. Wacław zaprosił mnie z całą swoją rodziną do siebie. Jakież było moje zdziwienie, jak się dowiedziałem, że Wacław koncentruje swoje życie wokół miasta Lublin, szmat drogi ode mnie. Nic to. Decyzja zapadła Jedziemy do Wacława, on natomiast obiecał w zamian za trudy drogi ugościć Nas przysmakiem rodem z województwa lubelskiego – cebularzem. Kiedyś jadłem taką przekąskę, ale byłem ciekawy jak smakuje taki oryginał. Faktycznie Wacław przygotował na Nasz przyjazd cebularz, było to jednak niebo w gębie. Zajadałem się tym bez opamiętania. Cieszyłem się, że zrobił całkiem dużo. Najważniejsze, że dostałem przepis:
Składniki
- 500 gramów mąki pszennej (ok. 3,5 szklanki)
- 250 mililitrów wody (pełna szklanka)
- 25 gramów drożdży świeżych
- 15 gramów masła
- 10 gramów cukru (ok. 1,5 łyżeczki)
- 10 gramów soli (ok. 1,5 łyżeczki)
- 200 gramów cebuli (2 średnie cebule)
- 20 gramów maku niebieskiego (ok. 2 łyżki)
- 10 mililitrów oleju rzepakowego lub słonecznikowego (ok. 1 łyżka)
Przygotowanie
· Przygotowania rozpoczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. Do kubeczka lub innego naczynia wlewamy 250 mililitrów ciepłej wody.
· Woda powinna mieć temperaturę około 40 stopni. Temperaturę można wyczuć palcem, jeśli włożymy go do szklanki i woda będzie ciepła, ale nie będzie nas parzyć i będziemy mogli utrzymać palec w wodzie, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
· Woda nie powinna zajmować więcej niż połowę naczynia, ponieważ po dodaniu drożdży całość powiększy swoją objętość.
· W wodzie rozpuszczamy 10 gramów cukru (ok. 1,5 łyżeczki).
· Dodajemy 25 gramów drożdży. Drożdże powinniśmy wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
· Dodajemy pół łyżki mąki (ok. 6-8 gramów) i dokładnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki.
· Odstawiamy na około 15 minut.
· Na małej patelni na niskim ogniu roztapiamy 15 gramów masła i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
· W tym czasie przechodzimy do przygotowania farszu
· Do przygotowania farszu na cebularz potrzebne będą dwie średnie cebule (ok. 200 gramów), dwie łyżki maku niebieskiego (ok. 20 gramów) oraz łyżka oleju roślinnego (ok. 10 ml).
· Do farszu najlepiej użyć łagodnych odmian cebuli o słodkim smaku. tzw. cebul cukrowych. Cebule cukrowe zazwyczaj są białe, a przy ich krojeniu nie uronimy nawet jednej łzy.
· Cebulę myjemy i kroimy w dość grubą kostkę.
· Pokrojoną cebulę wrzucamy do miski, do której wlewamy łyżkę oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
· Dodajemy dwie łyżki niebieskiego maku (ok. 20 gramów) i dokładnie mieszamy. Całość zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
· Do farszu w tradycyjnym przepisie dodaje się łyżeczkę soli (ok. 6 gramów
· Czas na przygotowanie ciasta!
· Do dużej miski wsypujemy 450 gramów mąki pszennej oraz 1,5 łyżeczki soli (ok. 10 gramów)
· Wlewamy zaczyn po 15 minutach do mąki z solą i lekko mieszamy.
· Dodajemy roztopione masło kontynuując mieszanie.
· Kiedy składniki w misce mniej więcej się ze sobą połączą, rozpoczynamy ugniatanie ręczne.
· Ciasto ugniatamy przez kilka minut, aż będzie dość jednolite i nie będzie przyczepiać się do rąk.
· Odkładamy do miski, w której będzie wyrastać.
· Ciasto głaszczemy wilgotną dłonią, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godziny.
· Po 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
· Przekładamy ciasto na stół lub stolnicę lekko podsypaną mąką. Formujemy wałek, który dzielimy na 8 części (każda z nich będzie miała po około 90 gramów).
· Dzieląc ciasto na 8 części otrzymamy cebularze o średnicy około 12-15 centymetrów. Jeśli chcemy, możemy podzielić je na więcej lub mniej części i przygotować cebularze innych rozmiarów.
· Poszczególne kawałki ciasta formujemy (najlepiej za pomocą rąk) w płaskie placki po około pół centymetra grubości i kładziemy na blaszce i papierze do pieczenia.
· Na obwodzie ciasto może być nieco grubsze. Jest to tzw. wieniec.
· Na cebularzach równomiernie rozkładamy przygotowany wcześniej farsz.
· Przygotowane cebularze odkładamy pod przykryciem na około 30-40 minut, aby jeszcze trochę podrosły, dzięki czemu nie będą twarde lecz puszyste.
· W misce rozbijamy jedno jajko, które następnie mieszamy.
· Po podrośnięciu, brzegi cebularzy smarujemy jajkiem aby nabrały złocistego i rumianego koloru.
· Wkładamy nasze cebularze do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez około 20 minut.
· Po około 20 minutach nasze cebularze powinny być już gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz