Od kilku lat pojawiają się torty, które są arcydziełami, mienią się wspaniałymi kolorami, mają przeróżne wzory i kształty. Tak sobie myślę, że jak byłem mały to taki tort byłby dla mnie fantastycznym prezentem. Jako małe dziecko pewnie poprosił bym tatę o zakup tortu misia, te łapki, imitacja sierści i możliwości kolorystyczne są niesamowite. Trudno, tata mi nie kupi już tortu misia, ale mogę sobie go sam zrobić dla swojego dziecka.
Składniki:
Ciasto czekoladowe ciemne:
• 150g czekolady gorzkiej
• 120g cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 3 jajka
• 100g margaryny
• 100g mąki pszennej
• 25g mąki ziemniaczanej
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe jasne:
• 150g białej czekolady
• 120g cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 3 jajka
• 100g margaryny
• 100g mąki pszennej
• 25g mąki ziemniaczanej
• 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
• 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
• 500ml mleka
• 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
• 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Masa budyniowa (do obłożenia tortu):
• 2 żółtka
• 250g masła
• 1 szklanka mleka (250ml)
• ½ szklanki cukru (100g)
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
• trochę kakao
Dodatkowo:
• trochę masy marcepanowej
• trochę kakao
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać
na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Cukier,
cukier waniliowy, jajka, miękką margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do
pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na
końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć
do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w
nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić
patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
2. W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
3. W ciemnym cieście obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5 cm.
4. Obcięty brzeg pokruszyć do miski. Odstawić na bok. Ciasto
przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
5. Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W
jednym, jasnym krążku obciąć brzeg na szerokość ok. 1,5cm. W drugim krążku
wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).
6. Kółka ściąć z jednej strony.
7. Resztki pozostałe po wycięciu kółek i brzeg z drugiego krążka
pokruszyć. (Ja pokruszyłam do jednej miski środek z resztek, aby otrzymać
czysty żółty kolor. Te okruszki przydadzą się do zrobienia futra na nosie i
jasnego futra na uszach. Do drugiej miski pokruszyłam wszystkie pozostałe
resztki, czyli ta część od przypieczonego ciasta. Będą one potrzebne do
uformowania nosa).
8. Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach
zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego
budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
9. Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze.
Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć
krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem
ciemnego ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
10. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier
zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i
mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie
powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje.
Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.
Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmieszać trochę kakao.
11. Schłodzony tort posmarować większą częścią masy budyniowej.
12. Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w
koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
13. Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski
(przeznaczonych na nos) zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować kulkę,
lekko ją rozpłaszczyć i ułożyć na torcie.
14. Nos posmarować masą budyniową.
15. Nos i środkową część uszu posypać pokruszonym, jasnym ciastem.
16. Resztę posypać pokruszonym, ciemnym ciastem.
17. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao. Z jasnej i kakaowej
masy marcepanowej zrobić oczy i buzię misia. Części marcepanowe ułożyć na
torcie. (Można posmarować je od spodu masą budyniową, żeby lepiej trzymały
się na torcie, ale nie jest to konieczne).
18. Tort wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz