Pogoda barowa, pada cały dzień, wszyscy siedzimy w ośrodku wczasowym, nie pozostało Nam nic innego jak oglądać telewizję, wszystkie inne atrakcje już za Nami. W telewizji nadawane są w dniu dzisiejszym filmy familijne, wszyscy jednak chcieli zjeść coś słodkiego, podzielnego i niezbyt ciężkiego na żołądek. Chcieliśmy po prostu słomek ptysiowych z cukrem, obsługa przyniosła Nam te słomki w ciągu 15 minut. Było bardzo sympatycznie i wesoło a słomki ptysiowe z cukrem umilały Nam czas. Po powrocie z wakacji postanowiliśmy wykonać ten przysmak samodzielnie.
Składniki:
- 125ml mleka
- 125ml wody
- 100g masła
- 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 4 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. ½ szklanki brązowego cukru
- Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
- Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
- Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
- Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.
- Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz