Szybka i słodka przekąska

 Pogoda barowa, pada cały dzień, wszyscy siedzimy w ośrodku wczasowym, nie pozostało Nam nic innego jak oglądać telewizję, wszystkie inne atrakcje już za Nami. W telewizji nadawane są w dniu dzisiejszym filmy familijne, wszyscy jednak chcieli zjeść coś słodkiego, podzielnego i niezbyt ciężkiego na żołądek. Chcieliśmy po prostu słomek ptysiowych z cukrem, obsługa przyniosła Nam te słomki w ciągu 15 minut. Było bardzo sympatycznie i wesoło a słomki ptysiowe z cukrem umilały Nam czas. Po powrocie z wakacji postanowiliśmy wykonać ten przysmak samodzielnie.

Składniki:

  • 125ml mleka
  • 125ml wody
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. ½ szklanki brązowego cukru
  • Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Mieszam cały czas łyżką drewnianą).
  • Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
  • Ciasto przełożyć do szprycy z dużą, okrągłą końcówką.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać, w odstępach, paluszki o długości ok. 9cm.
  • Przed włożeniem blachy do piekarnika posypać paluszki grubo cukrem.
  • Piec jedną blachę po drugiej ok. 25- 30min. w temperaturze 200°C, aż paluszki ładnie się zarumienią.

Komentarze