Byłem w tym roczniku w szkole, że nie ominęły mnie śniadania w szkolnej stołówce, nic przyjemnego. To rozwodnione mleko, lub mleko ciepłe z kożuchem, nie były to smaczne śniadania. Razu pewnego jedna z moich ulubionych koleżanek przyniosła do szkoły takie bułki inne od wszystkich. Powiedziała, że jej mama robi takie przysmaki bardzo szybko i nazywa to bułką szkolną, nafaszerowana przysmakami, kurczakiem lub parówkami, papryką i pysznym sosem. Do dnia dzisiejszego smak tej bułki szkolnej zachowałem w pamięci smakowej.
Składniki:
◾ 4 szklanki mąki pszennej
◾ 1 szklanka letniego mleka
◾ 1 łyżka cukru
◾ 25 g drożdży
◾ 100 g rozpuszczonego masła
◾ 2 roztrzepane jajka
◾ 1/2 łyżeczki soli
farsz:
◾ 3 pojedyncze piersi z kurczaka
◾ 2 cebule
◾ papryka słodka
◾ sól i pieprz mielony
◾ olej
◾ ketchup lub inny ulubiony sos
dodatkowo:
◾ 1 jajko
◾ 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży wlewamy letnie mleko, dodajemy
cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie
mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie do
wyrośniętego zaczynu dodajemy rozmącone jajka, wsypujemy sól i mąkę. Mieszamy.
Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy jednolite,
gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy papryką słodką i
dalej smażymy. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto
wykładamy na oprószoną mąką deskę. Delikatnie formujemy wałek i dzielimy go na
13 porcji. Formujemy kuleczki i odstawiamy na kilka minut do napuszenia.
Następnie formujemy placuszki. Każdy placek smarujemy wybranym sosem lub
ketchupem i nakładamy wcześnie przygotowany farsz.
Bułeczki zlepiamy naciągając delikatnie ciasto. Układamy w
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do spodu. Jajko
roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz