Szkolne śniadania

 Byłem w tym roczniku w szkole, że nie ominęły mnie śniadania w szkolnej stołówce, nic przyjemnego. To rozwodnione mleko, lub mleko ciepłe z kożuchem, nie były to smaczne śniadania. Razu pewnego jedna z moich ulubionych koleżanek przyniosła do szkoły takie bułki inne od wszystkich. Powiedziała, że jej mama robi takie przysmaki bardzo szybko i nazywa to bułką szkolną, nafaszerowana przysmakami, kurczakiem lub parówkami, papryką i pysznym sosem. Do dnia dzisiejszego smak tej bułki szkolnej zachowałem w pamięci smakowej.

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka letniego mleka

1 łyżka cukru

25 g drożdży

100 g rozpuszczonego masła

2 roztrzepane jajka

1/2 łyżeczki soli

farsz:

3 pojedyncze piersi z kurczaka

2 cebule

papryka słodka

sól i pieprz mielony

olej

ketchup lub inny ulubiony sos 

dodatkowo:

1 jajko

2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy rozmącone jajka, wsypujemy sól i mąkę. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W międzyczasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy papryką słodką i dalej smażymy. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką deskę. Delikatnie formujemy wałek i dzielimy go na 13 porcji. Formujemy kuleczki i odstawiamy na kilka minut do napuszenia. Następnie formujemy placuszki. Każdy placek smarujemy wybranym sosem lub ketchupem i nakładamy wcześnie przygotowany farsz.

Bułeczki zlepiamy naciągając delikatnie ciasto. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do spodu. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.


Komentarze