Przepis na Pączek z adwokatem
Jak obiecałam
sobie i rodzinie zrobiłam Pączki z adwokatem wyszły pyszne i teraz podam
przepis
Składniki:
Ciasto na pączki:
1kg mąki pszennej
130g masła extra
100g świeżych drożdży
500ml mleka
130g cukru
1 jajko całe
6 żółtek
3 łyżki spirytusu
Wykonanie
Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż
składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać
pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa.
Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus,
całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, następnie wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia.
Tak przygotowane pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej
wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.
Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się
nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki polać lukrem z adwokatu i pozostawić do
wystudzenia. Po tym czasie napełnić nadzieniem adwokatowym za pomocą szprycy z
odpowiednią końcówką.
Nadzienie adwokatowe:
360ml adwokata
360 mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
60g cukru
Wykonanie
Mleko i adwokat wymieszać ze sobą, połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a
drugą część wymieszać z żółtkami i mąkami.
Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się
mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie
pozostawić do wystudzenia.
Lukier adwokat
Około 300g cukru pudru
110ml adwokata
Lukier adwokat
Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji
lukru.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz