Przepis na Pączek z adwokatem

Jak obiecałam sobie i rodzinie zrobiłam Pączki z adwokatem wyszły pyszne i teraz podam przepis

Składniki:

 

Ciasto na pączki:

1kg mąki pszennej

130g masła extra

100g świeżych drożdży

500ml mleka

130g cukru

1 jajko całe

6 żółtek

3 łyżki spirytusu

Wykonanie

Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa.

Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat waniliowy i spirytus, całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto tak aż zacznie odchodzić od rąk.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, następnie  wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia.

Tak przygotowane pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.

Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe pączki polać lukrem z adwokatu i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie napełnić nadzieniem adwokatowym za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką.

 

Nadzienie adwokatowe:

360ml adwokata

360 mleka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 żółtko

60g cukru

 

Wykonanie

Mleko i adwokat wymieszać ze sobą,  połowę uzyskanego płynu podgrzać z cukrem, a drugą część wymieszać z żółtkami i mąkami.

Przygotowaną mieszaninę z żółtek i mąki wlać na gotujące się mleko wymieszane z adwokatem i cukrem, ugotować jak budyń, a następnie pozostawić do wystudzenia.

Lukier adwokat

Około 300g cukru pudru

110ml adwokata

Lukier adwokat

Adwokat utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania konsystencji lukru.

Smacznego

Komentarze