Przepis na cebularz
Kupowałam cebularz w piekarni ponieważ moi synowie bardzo go
lubią, więc pomyślałam że zrobię cebularz sama i wyszedł bardzo dobry oto
przepis.
Domowe cebularze
ciasto
500 g mąki pszennej ja dałam bułkową typ 650
50 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
1 jajko
1 łyżka płaska cukru
1 łyżka płaska soli
3 łyżki oleju lub roztopionego masła
farsz
600 g cebuli
1 czubata łyżka maku, u mnie mak mielony, sól pieprz
olej do smażenia
oraz
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie cebularze
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2
łyżki mąki dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże
zaczęły rosnąć.
W misce wymieszać pozostałą mąkę z solą, dodać
roztrzepane jajko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, ja ciasto
wyrobiłam za pomocą robota. Ciasto wyrabiać ok 5 minut aż będzie odchodziło od
ścianek misy.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na godzinkę.
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, rozgrzać
patelnię z odrobiną oleju.
Smażyć często mieszając aby cebula zmiękła ale żeby
nie zbrązowiała, do smaku doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać łyżkę maku i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, każdą
część uformować w kulkę i rozwałkować na placek. Ułożyć w odstępach na blaszce
wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Na środku każdego placka ułożyć farsz cebulowy, odstawić
jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego na
180 C i piec aż cebularze lekko się zarumienią, ok 20 minut, funkcja góra-dół.
smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz