Przepis na cebularz

 

 

Kupowałam cebularz w piekarni ponieważ moi synowie bardzo go lubią, więc pomyślałam że zrobię cebularz sama i wyszedł bardzo dobry oto przepis.

Domowe cebularze

ciasto

500 g mąki pszennej  ja dałam bułkową typ 650

50 g świeżych drożdży

250 ml letniego mleka

1 jajko

1 łyżka płaska cukru

1 łyżka płaska soli

3 łyżki oleju lub roztopionego masła

farsz

600 g cebuli

1 czubata łyżka maku, u mnie mak mielony, sól  pieprz

olej do smażenia

 

oraz

1 jajko do posmarowania

 

Przygotowanie cebularze

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły rosnąć. 

 

W misce wymieszać pozostałą mąkę z solą, dodać roztrzepane jajko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, ja ciasto wyrobiłam za pomocą robota. Ciasto wyrabiać ok 5 minut aż będzie odchodziło od ścianek misy.

 

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę. 

 

Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.

Smażyć często mieszając aby cebula zmiękła ale żeby nie zbrązowiała, do smaku doprawić solą i pieprzem.

Na koniec dodać łyżkę maku i dokładnie wymieszać,  odstawić do wystudzenia. 

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na placek. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Na środku każdego placka ułożyć farsz cebulowy, odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

 

Następnie blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C i piec aż cebularze lekko się zarumienią, ok 20 minut, funkcja góra-dół.

smacznego

Komentarze