Niezapomniane urodziny


Piękny, słoneczny dzień, jeden z wielu lipcowych, ale jakże niezapomniany, szczególnie dla mnie. Córka wstała jak zawsze z rana, ale jakaś bardziej rozpromieniona i ze szczerym uśmiechem na ustach. Podczas przygotowania śniadania, córka zapytała, mnie czy pamiętam o jej urodzinach, pragnęła dostać misia, takiego super misia, do przytulania, słodkiego, puchatego misia. Wczoraj była niedziela, nie miałem gdzie kupić prezentu i to takiego skrywanego w głębi serca małego. Szybka analiza możliwości i wróciłem do córeczki z pomysłem wykonania tortu „Misia” z propozycją stworzenia takiego tortu. Była zachwycona, wybraliśmy wspólnie taki przepis i przystąpiliśmy do działania.

Składniki (na blaszkę 24x39cm):

Biszkopt:

·        12 jajek

·        24 łyżki cukru

·        12 łyżek mąki pszennej

·        12 łyżek mąki ziemniaczanej

Masa:

·        500g margaryny

·        1,5 szklanki mleka

·        1 i 4/3 szklanki cukru

·        cukier wanilinowy

·        4,5 szklanki mleka w proszku

Krem:

·        375g masła

·        375g cukru pudru

·        3 łyżki mleka

·        odrobina czerwonego barwnika spożywczego w proszku

Dodatkowo:

·        słoiczek wiśni bez pestek

·        150g białej czekolady

·        75g gorzkiej czekolady

·        perełki cukrowe

4 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo 8 łyżek cukru, ciągle ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Następnie delikatnie połączyć przesianą mąką, miksując na najniższych obrotach. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok. 15-20min. w temp. 180ºC. W ten sposób przygotować trzy osobne blaty. Po przestudzeniu, wyciąć z nich za pomocą szablonu kształt misia, wycinając dodatkowo łapki i brzuszek, tak aby po złożeniu blatów, te części misiowego ciała były wypukłe. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Margarynę rozetrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać na przemian mleko z cukrem i mleko w proszku. 3/4 masy, przełożyć biszkopty skropione wodą z sokiem cytrynowym. Na dolny i środkowy blat wyłożyć odsączone wiśnie oraz drobno pokrojoną czekoladę. Resztą masy obłożyć wierzch ciasta, nie zapominając o przytwierdzeniu dodatkowych kawałków biszkoptu na brzuszek i łapki. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą wykałaczki ozdobić nią buzię, łapki i brzuch misia. Resztę czekolady rozprowadzić na kawałku papieru, na kształt kokardki, odłożyć do zamrażarki. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. W mleku rozprowadzić odrobinę barwnika, dokładnie połączyć z masą, miksując przez ok. 5min. Ciasto udekorować kremem, nałożyć czekoladowe elementy. Kokardkę z jednej strony pomalować odrobiną gęstego lukru (1 łyżka cukru pudru+ kilka kropli wody), a następnie obsypać cukrowymi perełkami. Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Komentarze