Drożdżówka z wiśnią babci
Chciałam polecić przepis od mojej babci na drożdżówkę z wiśnią z
zeszytu babci, który znalazłam na strychu w starej skrzyni.
Jest tam dużo ciekawych przepisów to mogę się nimi podzielić.
Ciasto drożdżowe musi być pulchne i wyrośnięte.
Składniki:
3 jajka
500 g przesianej mąki
50 g drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
80 g masła
Garść wiśni
Przygotowanie:
Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku, dodaję łyżkę cukru i lekko
mieszam i odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.
Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie
lekka bladożółta masa, do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z
drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki.
Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać
ją rękoma, nie ugniatam nic mocno po prostu mieszam ciasto ręką.
Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i
ostudzone masło, ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
Zostawiam je pod przykryciem w ciepłym miejscu, polecam
wykorzystać sposób mojej babci: w garnku należy podgrzać trochę wody i przykryć pokrywką do góry nogami i na tej
równej powierzchni ułożyć naczynie z ciastem, które idealnie urośnie.
Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąki, dzięki
temu odchodzi od dłoni. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które
zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą kolejny trik
podpatrzony u babci.
Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie, w
ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30
minut.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i wkładam ciasto
na 40 minut.
Drożdżówka z wiśnią jest pyszna polecam smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz