Drożdżówka  z wiśnią babci

 

 

Chciałam polecić przepis od mojej babci na drożdżówkę z wiśnią z zeszytu babci, który znalazłam na strychu w starej skrzyni.

Jest tam dużo ciekawych przepisów to mogę się nimi podzielić.

Ciasto drożdżowe musi być pulchne i wyrośnięte.

Składniki:

3 jajka

500 g przesianej mąki

50 g drożdży

100 g cukru

250 ml mleka

80 g masła

Garść wiśni

 

Przygotowanie:

Drożdże rozczyniam w ciepłym mleku, dodaję łyżkę cukru i lekko mieszam i odstawiam rozczyn na ok. 10 minut.

Jajka i cukier miksuję do momentu, aż powstanie lekka bladożółta masa, do ubitych jajek wsypuję mąkę, wlewam też rozczyn z drożdży i wszystko mieszam delikatnie za pomocą łopatki.

Jak już masa jest w miarę jednolita zaczynam mieszać ją rękoma, nie ugniatam nic mocno po prostu mieszam ciasto ręką.

Pod koniec wyrabiania dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.

Zostawiam je pod przykryciem w ciepłym miejscu, polecam wykorzystać sposób mojej babci: w garnku należy podgrzać trochę wody i  przykryć pokrywką do góry nogami i na tej równej powierzchni ułożyć naczynie z ciastem, które idealnie urośnie.

Wyrośnięte ciasto lekko zbijam ręką, podsypuję odrobiną mąki, dzięki temu odchodzi od dłoni. Smaruję foremki masłem i wykładam ciasto, które zapełnia mniej więcej 1/3 foremki. Skrapiam ciasto ciepłą wodą kolejny trik podpatrzony u babci.

Wykładam na ciasto rozmrożone i odsączone wiśnie, w ostatnim kroku posypuję drożdżówkę kruszonką i odstawiam foremkę na kolejne 30 minut.

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i wkładam ciasto na 40 minut.

Drożdżówka z wiśnią  jest pyszna polecam smacznego

Komentarze