Odkąd pamiętam lubiłem drożdżówki, właściwie ze wszystkim, a te robione przez moją mamę były zawsze genialne, cudownie miękkie z nadzieniem rozpływającym się w ustach. Najbardziej jednak zawsze smakowały mi drożdżówki z wiśnią i kruszonką, ten słodki smak kruszonki z cierpką wiśnią dawały niesamowity dobry bukiet smakowy a do tego wszystkiego była to drożdżówka, która była jednocześnie słodka i zdrowa.
Drożdżówka z wiśnią
Ciasto:
• 200 ml mleka
• 125 g masła
• 500 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
• 2 żółtka
Kruszonka:
• 150 g mąki
• 75 g masła
• 75 g cukru
Dodatkowo:
• 30 wiśni
• 1 jajko
Składniki
Ciasto:
• 200 ml mleka
• 125 g masła
• 500 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
• 2 żółtka
Kruszonka:
• 150 g mąki
• 75 g masła
• 75 g cukru
Dodatkowo:
• 30 wiśni
• 1 jajko
Ciasto:
Mleko i masło przełóż do garnka i podgrzej do
rozpuszczenia.
Mąkę, cukier i drożdże wymieszaj. Dodaj żółtka
i ciepłe mleko z masłem.
Wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Kruszonka:
Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę i odstaw
do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Formowanie drożdżówek:
Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż
papierem do pieczenia. Wiśnie umyj i wydryluj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj
cienki wałek, zawiń go tworząc ślimaka i ułóż na blasze.
Każdą drożdżówkę delikatnie rozpłaszcz dłonią i za
pomocą szklanki zrób wgłębienie.
Jajko roztrzep i posmaruj nim drożdżówki.
Na każdą posyp kruszonkę i ułóż po 3 wiśnie.
Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut
drożdżówki do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyrośnięte drożdżówki piecz
przez około 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz