Coś zdrowego do schrupania

Odkąd pamiętam lubiłem drożdżówki, właściwie ze wszystkim, a te robione przez moją mamę były zawsze genialne, cudownie miękkie z nadzieniem rozpływającym się w ustach. Najbardziej jednak zawsze smakowały mi drożdżówki z wiśnią i kruszonką, ten słodki smak kruszonki z cierpką wiśnią dawały niesamowity dobry bukiet smakowy a do tego wszystkiego była to drożdżówka, która była jednocześnie słodka i zdrowa.  

Drożdżówka z wiśnią

Ciasto:

• 200 ml mleka 

• 125 g masła 

• 500 g mąki pszennej 

• 100 g cukru 

• 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera 

• 2 żółtka 

Kruszonka:

• 150 g mąki 

• 75 g masła 

• 75 g cukru 

Dodatkowo:

• 30 wiśni 

• 1 jajko 

Składniki 

Ciasto:

• 200 ml mleka 

• 125 g masła 

• 500 g mąki pszennej 

• 100 g cukru 

• 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera 

• 2 żółtka 

Kruszonka:

• 150 g mąki 

• 75 g masła 

• 75 g cukru 

Dodatkowo:

• 30 wiśni 

• 1 jajko 

Ciasto:

Mleko i masło przełóż do garnka i podgrzej do rozpuszczenia.

Mąkę, cukier i drożdże wymieszaj. Dodaj żółtka i ciepłe mleko z masłem.

Wyrób dokładnie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Kruszonka:

Mąkę, masło i cukier zagnieć na kruszonkę i odstaw do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.

Formowanie drożdżówek:

Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wiśnie umyj i wydryluj.

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj cienki wałek, zawiń go tworząc ślimaka i ułóż na blasze.

Każdą drożdżówkę delikatnie rozpłaszcz dłonią i za pomocą szklanki zrób wgłębienie.

Jajko roztrzep i posmaruj nim drożdżówki.

Na każdą posyp kruszonkę i ułóż po 3 wiśnie.

Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut drożdżówki do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 180°C. Wyrośnięte drożdżówki piecz przez około 25-30 minut.


Komentarze