Chleb wieloziarnisty na wagę

 

Po zakupieniu chleba wieloziarnistego na wagę postanowiłam upiec taki chleb

Do przygotowania zakwasu potrzebujesz wysoki, szklany słoik, mąka razowa pełnoziarnista, woda.

dzień 1: W słoiku wymieszaj łyżkę mąki z łyżką letniej wody, uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, słoik przykryj folią spożywczą i zostaw do następnego dnia w ciepłym miejscu.

Dzień 2 przemieszaj ciasto, powinno mieć lekko kwaśny zapach, a na jego powierzchni zauważysz bąbelki, to oznacza, że zawiera właściwe bakterie.

Codziennie rano i wieczorem dodaj łyżkę mąki i letniej wody, kiedy mieszanka zacznie opadać, to znak, że mąka została już w całości przetworzona, a zakwas jest gotowy do użycia.

Około 10 dni,  gotowy zakwas przechowuję w lodówce i wyciągam go gdy piekę chleb.

 Przynajmniej raz w tygodniu dokarmiam go łyżką mąki i wody.

 

Dzień przed pieczeniem ożywiam zakwas dodaję 100 g mąki i 100 ml wody, dokładnie mieszam i pozostawiam go na noc w ciepłym miejscu. Odkładam 2 łyżki zakwasu do lodówki na kolejny raz.

 

Składniki

150 g orkiszowej mąki chlebowej

100 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej

8 g soli

1 łyżeczka miodu

160 ml wody

2 łyżeczki nasion słonecznika

1 łyżkę nasion dyni

1 łyżkę siemienia lnianego

 

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj aktywny zakwas i ugnieć na gładkie, elastyczne ciasto.

 Gotowe ciasto przykrytej lnianą ściereczką w ciepłym miejscu  na około 2 godziny.

Przełóż ciasto na stolnicę posypaną  mąką i wyrób bochenek i  przełóż do foremki i wstaw na całą noc do lodówki.

 W ciepłym miejscu na około 4h.

Nagrzej piekarnik do 250 °C, wstaw do niego 2 blachy. Na górną wyłóż chleb, a na dolną wylej ok. 200 ml wody, powstała para wodna sprawi, że chleb będzie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz.

Pozostaw go na 10 min w piekarniku,  po tym czasie obniż temperaturę do 200 °C, wyjmij dolną blachę i piecz kolejnych 25-30 minut. Gotowy chleb pozostaw do wystygnięcia na kratce

Komentarze