Chleb
wieloziarnisty na wagę
Po zakupieniu chleba wieloziarnistego na wagę postanowiłam upiec
taki chleb
Do przygotowania zakwasu potrzebujesz wysoki, szklany
słoik, mąka razowa pełnoziarnista, woda.
dzień 1: W słoiku wymieszaj łyżkę mąki z łyżką letniej
wody, uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, słoik przykryj
folią spożywczą i zostaw do następnego dnia w ciepłym miejscu.
Dzień 2 przemieszaj ciasto, powinno mieć lekko kwaśny
zapach, a na jego powierzchni zauważysz bąbelki, to oznacza, że zawiera właściwe
bakterie.
Codziennie rano i wieczorem dodaj łyżkę mąki i letniej
wody, kiedy mieszanka zacznie opadać, to znak, że mąka została już w całości
przetworzona, a zakwas jest gotowy do użycia.
Około 10 dni, gotowy
zakwas przechowuję w lodówce i wyciągam go gdy piekę chleb.
Przynajmniej
raz w tygodniu dokarmiam go łyżką mąki i wody.
Dzień przed pieczeniem ożywiam zakwas dodaję 100 g
mąki i 100 ml wody, dokładnie mieszam i pozostawiam go na noc w ciepłym
miejscu. Odkładam 2 łyżki zakwasu do lodówki na kolejny raz.
Składniki
150 g orkiszowej mąki chlebowej
100 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
8 g soli
1 łyżeczka miodu
160 ml wody
2 łyżeczki nasion słonecznika
1 łyżkę nasion dyni
1 łyżkę siemienia lnianego
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj aktywny
zakwas i ugnieć na gładkie, elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto
przykrytej lnianą ściereczką w ciepłym miejscu
na około 2 godziny.
Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrób bochenek i przełóż do foremki i wstaw na całą noc do
lodówki.
W ciepłym
miejscu na około 4h.
Nagrzej piekarnik do 250 °C, wstaw do niego 2 blachy.
Na górną wyłóż chleb, a na dolną wylej ok. 200 ml wody, powstała para wodna
sprawi, że chleb będzie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz.
Pozostaw go na 10 min w piekarniku, po tym czasie obniż temperaturę do 200 °C,
wyjmij dolną blachę i piecz kolejnych 25-30 minut. Gotowy chleb pozostaw do wystygnięcia
na kratce
Komentarze
Prześlij komentarz