Chleb przyszłości – chleb biblijny

 W ostatnim czasie wyczytałem, że jest taki chleb Ezechiela, chleb którego podstawowy przepis znajduje się w Biblii. Oczywiście w Naszych czasach został zmodyfikowany, ale podstawowe składniki pozostały. Ludzie upatrują w tym chlebie właściwości prozdrowotnych, może i ja się przekonam do tego. Mam wrażenie, że przepisy dostępne w sieci są skomplikowane, ale nadzieja jest w tym, że w Nowej Piekarni z Łukowa można kupić chleb przyszłości.

Biblijny chleb Ezechiela                                             

Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba

  • 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę
  • 200g wody

Mieszamy składniki i pozostawiam na 14 -16 godzin

stosunek wody do mąki w zakwasie to, 150:100

  • 100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu

Ciasto właściwe:

  • Cały zaczyn, 700g
  • 150g wody
  • 1 łyżka soli
  • 300g mąki pszennej chlebowej

Dodatkowo przekręciłam przez maszynkę do mięsa:

  • 100g soczewicy gotowanej
  • 100g prosa osączonego z wody.
  • 100g bobu / użyłam mrożonego, podgotowałam i zdjęłam koszulki /.

Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy zmielone ziarna soczewicy, prosa i bobu. Stopniowo mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
Potem ciasto wyjmujemy na blat posypany mąką i zagniatamy, ciasto nie powinno być ścisłe. Jest przyjemne w dotyku i nie lepi się za bardzo.
Ugniatamy je tak  jak ciasto na makaron, jednak to ciasto jest o wiele luźniejsze.

Dajemy mu odpocząć około 10 minut.

Wkładamy na foremkę wysypaną mąką.

Przekładamy  ciasto na papier do pieczenia i zakrywamy.

Ciasto po 1 godzinie i 45minutach było gotowe do pieczenia.
Piec w sumie około 55 minut.

Początkowa temperatura piekarnika około230st. Po 10 minutach pieczenia, odkryć papier. Dorzucić  2 kostki lodu na dno piekarnika lub wstawić szklankę z wodą.
Po 20 minutach zmniejszyć temp. do około 210st. Wyjąć papier z pod chleba i przykryć nim wierzch, aby chleb za bardzo się nie przyrumienił.

Komentarze