W ostatnim czasie wyczytałem, że jest taki chleb Ezechiela, chleb którego podstawowy przepis znajduje się w Biblii. Oczywiście w Naszych czasach został zmodyfikowany, ale podstawowe składniki pozostały. Ludzie upatrują w tym chlebie właściwości prozdrowotnych, może i ja się przekonam do tego. Mam wrażenie, że przepisy dostępne w sieci są skomplikowane, ale nadzieja jest w tym, że w Nowej Piekarni z Łukowa można kupić chleb przyszłości.
Biblijny chleb Ezechiela
Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba
- 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
- 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę
- 200g wody
Mieszamy składniki i pozostawiam na 14 -16 godzin
stosunek wody do mąki w zakwasie to, 150:100
- 100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu
Ciasto właściwe:
- Cały zaczyn, 700g
- 150g wody
- 1 łyżka soli
- 300g mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo przekręciłam przez maszynkę do mięsa:
- 100g soczewicy gotowanej
- 100g prosa osączonego z wody.
- 100g bobu / użyłam mrożonego, podgotowałam i zdjęłam koszulki /.
Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie
dodajemy zmielone ziarna soczewicy, prosa i bobu. Stopniowo mąkę pszenną. Do
pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
Potem ciasto wyjmujemy na blat posypany mąką i zagniatamy, ciasto nie powinno
być ścisłe. Jest przyjemne w dotyku i nie lepi się za bardzo.
Ugniatamy je tak jak ciasto na makaron,
jednak to ciasto jest o wiele luźniejsze.
Dajemy mu odpocząć około 10 minut.
Wkładamy na foremkę wysypaną mąką.
Przekładamy ciasto na papier do pieczenia i zakrywamy.
Ciasto po 1 godzinie i 45minutach było gotowe do pieczenia.
Piec w sumie około 55 minut.
Początkowa temperatura piekarnika około230st. Po 10 minutach
pieczenia, odkryć papier. Dorzucić 2
kostki lodu na dno piekarnika lub wstawić szklankę z wodą.
Po 20 minutach zmniejszyć temp. do około 210st. Wyjąć papier z pod chleba i
przykryć nim wierzch, aby chleb za bardzo się nie przyrumienił.
Komentarze
Prześlij komentarz