Upiekę chleb kanapkowy
Pewnego dnia kiedy robiłam zakupy na osiedlowym bazarze zapach
pieczonego chleba kanapkowego roznosił się po całym placu .
Udałam się więc za tym zapachem i dostrzegłam stragan z wypiekami
jakiejś nowej piekarni, było tam mnóstwo wyrobów takich jak chleb kanapkowy,
pieróg z kapustą na ciepło, sernik z rodzynkami, pączek mały w pudrze, W-Z
300g, keks domowy, szyszki i wiele innych pyszności.
Wszystko wyglądało i było pyszne, ale zakupiłam chleb kanapkowy
był bardzo dobry .
Postanowiłam jednak, że
spróbuję sama upiec taki chleb kanapkowy i muszę powiedzieć wypiek się udał
więc podaję przepis.
Składniki:
15 g świeżych drożdży
650 g mąki
400 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Dodatkowo
olej do wysmarowania keksówki
1 jajko pomieszane z łyżką mleka
Wykonanie
Rozkruszyć drożdże do miseczki, dodać cukier, zalać 100 ml ciepłego mleka
i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą dodać drożdże i powoli resztę mleka.
Wyrobić ciasto podsypując je mąką zostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i zostawić na
kolejne 40-50 minut.
Keksówkę wysmarować olejem i włożyć do niej wyrośnięte cisto i zostawić je po
przykryciem jeszcze na 40-50 minut.
Posmarować jajkiem i piec 40 minut w 200 stopniach i zostawić
do ostygnięcia.
Polecam spróbować ten chleb kanapkowy smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz