Upiekę chleb kanapkowy

 

 

Pewnego dnia kiedy robiłam zakupy na osiedlowym bazarze zapach pieczonego chleba kanapkowego roznosił się po całym placu .

Udałam się więc za tym zapachem i dostrzegłam stragan z wypiekami jakiejś nowej piekarni, było tam mnóstwo wyrobów takich jak chleb kanapkowy, pieróg z kapustą na ciepło, sernik z rodzynkami, pączek mały w pudrze, W-Z 300g, keks domowy, szyszki i wiele innych pyszności.

Wszystko wyglądało i było pyszne, ale zakupiłam chleb kanapkowy był bardzo dobry .

Postanowiłam jednak,  że spróbuję sama upiec taki chleb kanapkowy i muszę powiedzieć wypiek się udał więc podaję przepis.

Składniki:

15 g świeżych drożdży

650 g mąki

400 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

Dodatkowo

olej do wysmarowania keksówki

1 jajko pomieszane z łyżką mleka

Wykonanie
Rozkruszyć drożdże do miseczki, dodać cukier, zalać 100 ml ciepłego  mleka i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą dodać drożdże i powoli resztę mleka.

Wyrobić ciasto podsypując je mąką zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie uderzyć  ciasto pięścią i zostawić na kolejne 40-50 minut.
Keksówkę wysmarować olejem i włożyć do niej wyrośnięte cisto i zostawić je po przykryciem jeszcze na 40-50 minut.

Posmarować jajkiem i piec 40 minut w 200 stopniach i zostawić do ostygnięcia.

Polecam spróbować ten chleb kanapkowy smacznego.

Komentarze