Szarlotka wspomnienie o mamie

 

 

Wczoraj był dzień Matki przyszły moje dzieci z życzeniami i prezentami, a ja mam zawsze wspomnienie o mamie.

Kiedyś też przychodziłam z życzeniami i zawsze czekała na nas szarlotka Ja też  ją piekę i wszystkim smakuje więc podam Wam przepis na szarlotkę bo uważam, że warto wypróbować.

Składniki:


Ciasto na szarlotkę:

400 g mąki pszennej 

1 łyżeczka Proszku do pieczenia

200 g zimnego masła 

100 g cukru pudru 

1 Cukier wanilinowy

1 jajko 

Dodatkowo:

1,5 kg jabłek szara reneta najlepiej

2 łyżeczki Cynamonu

1 łyżeczka kardamonu 

szczypta imbiru 

Przygotowanie

Mąkę przesyp do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier i jajko. wszystkie składniki wyrób na kruszonkę.

Do ciasta przygotuj

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180˚C.

2/3 porcji ciasta wyłóż do formy, wyklej nim spód i wstaw na około 20 minut do piekarnika, pozostałą część odstaw do schłodzenia

 W tym czasie obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka  i podpraż w garnku jabłka przez około 10 minut, pod koniec wmieszaj przyprawy.

Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp resztą kruszonki. 

Szarlotkę z kruszonką wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut i piecz do uzyskania złotego koloru.

Ciasto można podawać z lodami jest pyszne smacznego.

Komentarze