Szarlotka wspomnienie o mamie
Wczoraj był dzień Matki przyszły moje dzieci z życzeniami i
prezentami, a ja mam zawsze wspomnienie o mamie.
Kiedyś też przychodziłam z życzeniami i zawsze czekała na nas
szarlotka Ja też ją piekę i wszystkim
smakuje więc podam Wam przepis na szarlotkę bo uważam, że warto wypróbować.
Składniki:
Ciasto na szarlotkę:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 Cukier wanilinowy
1 jajko
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek szara reneta najlepiej
2 łyżeczki Cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
szczypta imbiru
Przygotowanie
Mąkę przesyp do miski razem z proszkiem do
pieczenia, dodaj pokrojone zimne masło, cukier i jajko. wszystkie
składniki wyrób na kruszonkę.
Do ciasta przygotuj
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do
pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180˚C.
2/3 porcji ciasta wyłóż do formy, wyklej nim spód
i wstaw na około 20 minut do piekarnika, pozostałą część odstaw do
schłodzenia
W tym czasie
obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka i podpraż w garnku jabłka przez około 10
minut, pod koniec wmieszaj przyprawy.
Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp
resztą kruszonki.
Szarlotkę z kruszonką wstaw ponownie do
piekarnika na 40 minut i piecz do uzyskania złotego koloru.
Ciasto można podawać z lodami jest pyszne smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz