Może troszkę historii odnośnie sernika. Ciasto z sera było wykonywane już Starożytnej Grecji około 350 roku przed naszą erą, wspomniany po raz pierwszy przez Archestratusa. Sernik opisywany był jako potrwa z sera wraz z suszonymi owocami i orzechami. Natomiast grecki komediopisarz Antyfanes przedstawiał bogaty przepis na wykonanie tego przysmaku, w skład którego wchodziła mąka pszenna i kozi ser. W obecnym czasie mamy wiele przepisów dotyczących sernika, lecz najwspanialszym moim zdaniem jest sernik z rodzynkami na kruchym delikatnym spodzie z polskich składników, w tym dobrej jakości sera białego, wiejskich jajek z dodatkiem moczonych rodzynek. Całość tworzy pięknie wyglądający, dobrze pachnący i jeszcze lepiej smakujący sernik z rodzynkami. Szczytem finezji z takim sernikiem jest wylanie na jego wierzch czekolady mlecznej, która potęguje wspaniałe doznania Naszych kubków smakowych. Ślinka cieknie na samo wspomnienie tego cudownego deseru.
Komentarze
Prześlij komentarz