No i będzie
sernik z rodzynkami
Po zakupach w tej nowej piekarni kiedy zakupiliśmy z moim
wnuczkiem Czarkiem czyli dla każdego coś miłego, a to szarlotkę, a to
drożdżówka z jabłkiem i pączek mały z
pudrem ,W-Z 300 g .
Czarek wpadł na pomysł aby do niedzielnych obiadów robić
jeszcze deser .
Odparłam że pomysł jest doskonały, ale pod warunkiem że On
mi pomoże zgodził się z radością.
Czarek powiedział że w każdą niedzielę będziemy piekli inny
deser, zaproponował że najpierw
zaczniemy od sernika
z rodzynkami, to ulubione ciasto jego mamy.
To teraz przepis na sernik z rodzynkami
Składniki
500 g twarogu z wiaderka
3
jajka
I50
g cukru pudru
l
cukier waniliowy
l
łyżka skrobi ziemniaczanej
l
cytryna
100
gr rodzynek
Na
polewę
2
łyżki masła
3
łyżki kwaśnej śmietany
2
łyżki cukru pudru
2
łyżki kakao
Posypki
do dekoracji
Przygotowanie
Włóż
twarożek do miski i dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiel wszystko na
gładką, puszystą masę twarogową. Następnie dodaj skrobie i ponownie wszystko
dobrze wymieszaj. Teraz zetrzyj skórkę z cytryny. Rodzynki namocz we wrzącej
wodzie przez 5 minut Po tym czasie odcedź i przenieś do masy serowej razem ze
skórką z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
umieść
przygotowaną masę. rozprowadzając równomiernie. Włóż do piekarnika nagrzanego
do 190 ° na 45 minut. Po upływie wymaganego czasu wyłącz piekarnik, ale nie
otwieraj drzwiczek przez kolejne 10 minut. Następnie wyjmij ciasto i pozostaw
do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Zacznij przygotowywać polewę. Aby to zrobić,
roztop masło w rondlu i dodaj cukier, wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie
gładkie.
Teraz dodaj śmietanę i zagotuj, po wymaganym
czasie dodaj kakao i gotuj przez 3-4 minuty. Bardzo ważne jest, aby nie
doprowadzić do wrzenia. Gdy sernik ostygnie, polej je czekoladą ze wszystkich
stron, udekoruj kolorową posypką i włóż do lodówki na 5-6 godzin
Było
pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz