No i będzie sernik z rodzynkami

 

Po zakupach w tej nowej piekarni kiedy zakupiliśmy z moim wnuczkiem Czarkiem czyli dla każdego coś miłego, a to szarlotkę, a to drożdżówka z jabłkiem i pączek  mały z pudrem ,W-Z 300 g .

Czarek wpadł na pomysł aby do niedzielnych obiadów robić jeszcze deser .

Odparłam że pomysł jest doskonały, ale pod warunkiem że On mi pomoże zgodził się z radością.

Czarek powiedział że w każdą niedzielę będziemy piekli inny deser, zaproponował że najpierw

 zaczniemy od sernika z rodzynkami, to ulubione ciasto jego mamy.

To teraz przepis na sernik z rodzynkami

Składniki

 500 g twarogu z wiaderka 

3 jajka 

I50 g cukru pudru 

l cukier waniliowy 

l łyżka skrobi ziemniaczanej 

l cytryna 

100 gr rodzynek 

 

Na polewę 

 

2 łyżki masła 

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kakao

Posypki do dekoracji

 

Przygotowanie

Włóż twarożek do miski i dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiel wszystko na gładką, puszystą masę twarogową. Następnie dodaj skrobie i ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Teraz zetrzyj skórkę z cytryny. Rodzynki namocz we wrzącej wodzie przez 5 minut Po tym czasie odcedź i przenieś do masy serowej razem ze skórką z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

 

umieść przygotowaną masę. rozprowadzając równomiernie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 ° na 45 minut. Po upływie wymaganego czasu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek przez kolejne 10 minut. Następnie wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

 Zacznij przygotowywać polewę. Aby to zrobić, roztop masło w rondlu i dodaj cukier, wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

 Teraz dodaj śmietanę i zagotuj, po wymaganym czasie dodaj kakao i gotuj przez 3-4 minuty. Bardzo ważne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy sernik ostygnie, polej je czekoladą ze wszystkich stron, udekoruj kolorową posypką i włóż do lodówki na 5-6 godzin

Było pyszne.

Komentarze