Na obiad pieróg z
kapustą na ciepło
Dziś
postanowiłam dla swoich bliskich zrobić danie, które będę robić pierwszy raz .
Postanowiłam
zaskoczyć swoich bliskich i zrobiłam pieróg z kapustą na ciepło, gdyby im
jednak nie smakowało, to zrobiłam jeszcze naleśniki z serem.
Pieróg z
kapustą na ciepło wyszedł bardzo dobry więc macie tu przepis
Składniki:
CIASTO:
50 dag mąki
25 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml gęstej śmietany
sól
4 żółtka
NADZIENIE:
45 dag czerwonej kapusty
2 duże winne jabłka
czerwona cebula
olej do smażenia
2 goździki
łyżka czerwonego octu winnego
sól
pieprz
Wykonanie
CIASTO: z podanych składników wyrabiamy ciasto,
dodając na końcu 3 żółtka. Zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy
w lodówce.
NADZIENIE: kapustę drobno szatkujemy, jabłka myjemy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy lub kroimy w piórka.
Kapustę, jabłka i cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy goździki, ocet,
sól i pieprz. podsmażamy, aż kapusta zmięknie.
Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy niezbyt cienko i kroimy w niewielkie kwadraty, lub
tworzymy jeden pieróg.
Nakładamy na ciasto farsz i
zaklejamy (nie muszą być bardzo mocno zaklejone, bo będą pieczone, nie
gotowane).
Układamy na blasze wyłożonej
papierem do wypieków i smarujemy pozostałym rozmąconym żółtkiem.
Pieczemy ok. 15 min w temp. 250°C,
do zrumienienia, ale z umiarem.
Pierogi z kruchego ciasta nadziewa
się najczęściej farszami z kapusty oprócz czerwonej możemy przygotować
nadzienie z kiszonej ugotowanej z
dodatkiem cebuli i grzybów.
Można również nadziewać mięsem lub serem.
Pierogi podaje się samodzielnie lub jako dodatki do zup.
Mogą być pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu, przeważnie podawane
na ciepło lub na zimno.
Było pyszne
polecam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz