Na obiad pieróg z kapustą na ciepło

 

Dziś postanowiłam dla swoich bliskich zrobić danie, które będę robić  pierwszy raz .

Postanowiłam zaskoczyć swoich bliskich i zrobiłam pieróg z kapustą na ciepło, gdyby im jednak nie smakowało, to zrobiłam jeszcze naleśniki z serem.

Pieróg z kapustą na ciepło wyszedł bardzo dobry więc macie tu przepis

Składniki:

CIASTO:

50 dag mąki

25 dag masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml gęstej śmietany

sól

4 żółtka

 

NADZIENIE:

45 dag czerwonej kapusty

2 duże winne jabłka

czerwona cebula

olej do smażenia

2 goździki

łyżka czerwonego octu winnego

sól

pieprz

Wykonanie

CIASTO: z podanych  składników wyrabiamy  ciasto,  dodając  na  końcu 3 żółtka. Zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce.

 

NADZIENIE: kapustę drobno szatkujemy, jabłka myjemy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy lub kroimy w piórka. 

Kapustę, jabłka i cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy goździki, ocet, sól i pieprz. podsmażamy, aż kapusta zmięknie.

 

Schłodzone ciasto  rozwałkowujemy  niezbyt  cienko i kroimy w niewielkie kwadraty, lub tworzymy jeden pieróg.

Nakładamy na ciasto farsz i zaklejamy (nie muszą być bardzo mocno zaklejone, bo będą pieczone, nie gotowane).  

Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków i smarujemy pozostałym rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy ok. 15 min w temp. 250°C, do zrumienienia, ale z umiarem.

Pierogi z kruchego ciasta nadziewa się najczęściej farszami z kapusty oprócz czerwonej możemy przygotować nadzienie z kiszonej  ugotowanej z dodatkiem cebuli i grzybów.

Można również  nadziewać mięsem lub serem.

Pierogi podaje się  samodzielnie lub jako dodatki do zup. 

Mogą być pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu, przeważnie podawane na ciepło lub na zimno.

Było pyszne polecam serdecznie.

           

Komentarze