Uczta jabłkowa pochodząca z Francji składająca się kruchego ciasta lub półkruchego oraz owoców, niekoniecznie tylko jabłek. Ciasto miało zostać stworzone dla cara Aleksandra I a nazwano ten przysmak na cześć księżnej Charlotcie, szwagierki imperatora, późniejszej carycy. Obecnie szarlotka to placki z nadzieniem z kwaśnych jabłek, znajdującym się pomiędzy nimi, powierzchnia winna być wykończona pomadą, gruboziarnistym cukrem kryształem i bitą śmietana lub cukrem pudrem. Podawana szarlotka powinna być pokrojona w kwadratowe kawałki. Moim zdaniem najsmaczniejszy jest na ciepło z lodami waniliowymi i oblany ciekłą czekoladą. Tak przygotowaną szarlotkę jeszcze nie tak dawno podawałem znajomym na kolejnej rocznicy mojego ślubu. Biła triumfy, każdy poprosił o dokładkę, byłem zadowolony, a szarlotka wygrała z innymi słodkościami.
Komentarze
Prześlij komentarz