Drożdżówka z jabłkiem
Dziś postanowiłam zrobić niespodziankę mojemu mężowi, muszę
powiedzieć że on bardzo lubi drożdżówkę z jabłkiem.
Zaczęłam więc przygotowywać składniki które muszę zużyć do
zrobienia drożdżówki z jabłkiem lub małych drożdżówek, podam Wam przepis na
pyszną drożdżówkę z jabłkiem.
Składniki:
3 i ½ szklanki mąki
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
¾ szklanki ciepłego mleka
½ szklanki drobnego cukru
½ kostki rozpuszczonego masła 100g + 1 łyżka do jabłek
2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
2 małe jajka jedno całe, drugie białko i żółtko osobno
4 nieduże kwaskowe jabłka u mnie szara reneta
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
kruszonka: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1
łyżka cukru pudru
opcjonalnie lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 2
łyżki wody
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, pozbywając się
uprzednio gniazd nasiennych, w garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłka,
dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu.
Podprażamy,
często mieszając, aż jabłka zmiękną, a woda wyparuje ok. 3-5 minut lub więcej
przy soczystych jabłkach.
Zostawiamy do
całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, drobny cukier, suszone
drożdże i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy, w osobnej misce mieszamy ze
sobą płynne składniki: mleko, rozpuszczone masło, całe jajko i żółtko, dolewamy
do suchych składników i zagniatamy ciasto.
Zostawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia i uderzamy
pięścią w celu odgazowania.
Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Rozciągamy w dłoniach ciasto i rozkładamy na blasze,
na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy kruszonką.
Zostawiamy na
godzinę do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do miski i
rozcieramy palcami, gdyby kruszonka była zbyt mokra, możemy dodać dodatkową
łyżkę mąki, gdy zbyt sucha odrobinkę masła. Ostatecznie musimy otrzymać po
prostu okruchy.
Nagrzewamy piekarnik do 170°C i pieczemy około 30
minut.
Drożdżówkę można też polać lukrem .
Z ciasta można też zrobić małe bułeczki z jabłkowym
nadzieniem smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz