Tort kawowo - truskawkowy

Tort klasyczny to od wielu lat jeden z symboli ważnych uroczystości. Jubileusze, komunie, chrzciny, urodziny i mnóstwo mniejszych okazji – tym wydarzeniom często towarzyszy wykonany z sercem tort. Tort klasyczny na przestrzeni lat zmieniał swoje oblicze. To za sprawą nowych inspiracji naszych cukierników, nowo dostępnych składników oraz pewnych zapożyczeń z innych krajów, które trafiają do nas po poznaniu tamtejszych kuchni. Skoro tort klasyczny ma wiele twarzy, to poniżej prezentuję jeszcze jedną wersję. Jest to tort z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowego, kakaowego i kawowego przedzielonymi truskawkową masą.

Składniki na ciemny biszkopt:
6 jajek, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 – 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kawowe:
9 jajek, 1 czubata szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 3/4 szklanki mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 – 3 łyżki kawy mielonej
Składniki na masę owocową:
250 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 400 g świeżych truskawek

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać rozmieszane z cukrem żółtka i lekko wymieszać. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotować ciasto kawowe. Z białek i cukru ubić sztywną pianę i podzielić na dwie części. Nie przerywając ubijania, do jednej części stopniowo dodawać żółtka. Następnie, lekko mieszając, dodać mąkę pszenną wymieszaną z jedną łyżeczką proszku do pieczenia.
Do drugiej części piany wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z drugą łyżeczką proszku do pieczenia, również lekko mieszając.
Na wysmarowaną tłuszczem foremkę wyłożyć ciasto żółte i posypać kawą. Na to kłaść łyżką porcję białego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotować masę truskawkową. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo, małymi porcjami, dodawać zmiksowane truskawki, ciągle ucierając.
Przygotować tort. Ostudzone ciasto kawowe przekroić wzdłuż. Na ciasto żółte rozsmarować połowę masy, a na nią wyłożyć biszkopt. Następnie rozsmarować pozostałą masę i przyłożyć drugą połowę ciasta. Udekorować według uznania.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze