Pragnę państwu jeszcze zaprezentować bardzo smaczne i pięknie wyglądające bułeczki żabki. Drogie mamy! W tym trudnym czasie pandemii warto by było pomyśleć o upieczeniu jakiś zdrowych i pięknie wyglądających bułeczek dla naszych pociech. Ja dzisiaj wymyśliłam, że upieczemy super smaczne bułeczki żabki z bardzo zdrowej mąki orkiszowej i równie zdrowego szpinaku. Wszystkie te wartości smakowe, minerały i witaminy wspomogą małe organizmy naszych dzieci jeśli te przepyszne kanapeczki pieczołowicie przygotujemy im ze smakiem. Przy tej okazji może być dużo radości, dużo zdrowia i dużo dobrej zabawy. Zachęcam do pieczenia bułek pysznych wszystkie mamy i wszystkie kochane babcie, a dla chętnych ciekawy przepis prezentuję poniżej.
Bardzo pyszne bułki Żabki.
Składniki na około 8 bułeczek:
Zaczyn:
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 3/4 płaskiej łyżeczki cukru,
- 50 g świeżych drożdży.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
- 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego),
- około 4 - 5 łyżek oleju rzepakowego,
- ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego.
Do dekoracji i nadziania:
- majonez na oczy,
- ogórek kiszony lub oliwki na oczy,
- ser żółty, szynka, szczypiorek.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się porządnie zapienił i podniósł)
2. Do miski dajemy mąkę, rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, sól i ewentualnie szczyptę czosnku suszonego. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy powoli olej.
3. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na bułeczki pamiętając aby zostawić odpowiednią ilość kuleczek na oczy.
5. Formujemy bułeczki i na końcach tych bułeczek doklejamy oczy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni, na 20-25 minut. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
7. Po wystudzeniu za pomocą majonezu i/lub ogórków/oliwek robimy oczy żabką a następnie nadziewamy nasze żabki szynką, serem, szczypiorkiem i gotowe.
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz