Super pyszne bułki żabki.

 

      Pragnę państwu jeszcze zaprezentować bardzo smaczne i pięknie wyglądające bułeczki żabki. Drogie mamy! W tym trudnym czasie pandemii warto by było pomyśleć o upieczeniu jakiś zdrowych i pięknie wyglądających bułeczek dla naszych pociech. Ja dzisiaj wymyśliłam, że upieczemy super smaczne bułeczki żabki z bardzo zdrowej mąki orkiszowej i równie  zdrowego szpinaku. Wszystkie te wartości smakowe, minerały i witaminy wspomogą małe organizmy naszych dzieci jeśli te przepyszne kanapeczki pieczołowicie  przygotujemy im  ze smakiem. Przy tej okazji może być dużo radości, dużo zdrowia i dużo dobrej zabawy. Zachęcam do pieczenia bułek pysznych wszystkie mamy i wszystkie kochane babcie, a dla  chętnych ciekawy przepis prezentuję poniżej.

Bardzo pyszne bułki Żabki.

Składniki na około 8 bułeczek:

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 3/4 płaskiej łyżeczki cukru,
  • 50 g świeżych drożdży.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
  • 200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego),
  • około 4 - 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego.

Do dekoracji i nadziania:

  • majonez na oczy,
  • ogórek kiszony lub oliwki na oczy,
  • ser żółty, szynka, szczypiorek.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się porządnie zapienił i podniósł)

2. Do miski dajemy mąkę, rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, sól i ewentualnie szczyptę czosnku suszonego. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy powoli olej.

3. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.

4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na bułeczki pamiętając aby zostawić odpowiednią ilość kuleczek na oczy.

5. Formujemy bułeczki i na końcach  tych bułeczek doklejamy oczy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni, na 20-25 minut. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

7. Po wystudzeniu za pomocą majonezu i/lub ogórków/oliwek robimy oczy żabką a następnie nadziewamy nasze żabki szynką, serem, szczypiorkiem i gotowe.

 Smacznego : - )

 

Komentarze