Smaczne propozycje naleśnikowe dla Ciebie.

     Witam państwa ponownie i zapraszam do tworzenia razem ze mną bardzo smacznych dań z naleśników. Na pewno często w swoim domu robicie naleśniki na obiad lub kolację. Ja muszę przyznać, że razem ze swoją rodziną najczęściej zajadamy się naleśnikami z serem z Nowej Piekarni. Sami też często smażymy naleśniki i robimy je z serem  lub marmoladą jabłkową.  Dzisiaj jednak pragnę Wam zaproponować inne ciekawe wariacje naleśnikowe. Na początek bardzo proste i smaczne naleśniki z parówkami na kolację. Po nich zaproponuję państwu niezwykle smaczne rożki naleśnikowe. A na końcu super pyszny twist naleśnikowy. Może któryś z tych przepisów przypadnie Wam do gustu i zechcecie go sobie wykorzystać w swojej kuchni? Jeśli tak to serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisów, które prezentuję poniżej.

Naleśniki z parówkami.

Naleśniki z parówkami to sprytny pomysł na ciepłą kolację. Wystarczy kilka placków naleśnikowych i kilka kiełbasek, aby wyczarować smakowite danie na ciepło.

Składniki: 10 naleśników, 10 parówek, Ketchup, natka pietruszki.

Przepis na idealne ciasto naleśnikowe:

to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Składniki: 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.
  • Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.
  • Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz.
  • Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.

 Naleśnikowe rożki.

Przygotowanie: 60 minut. 12 porcji.

Ciasto: pół litra mleka, 2 jajka, 25-30 dag mąki, sól, olej do smażenia.

Farsz: awokado, pół niedużego brokuła, 12 jajek na twardo, 2 dymki ze szczypiorem, ogórek sałatkowy, ok. 20 dag łagodnego sera z niebieską pleśnią, 12 dużych okrągłych plasterków szynki, po garstce rukoli, roszponki i szpinaku baby, kiełki rzodkiewki i słonecznika, pieprz, szczypiorek do posypania.

Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 30 minut. Smażymy 12 naleśników, które odkładamy pod przykryciem np. z folii aluminiowej, aby nie wyschły im brzegi. Obieramy awokado i kroimy w słupki. Zblanszowany brokuł ścieramy na drobnych oczkach. Jajka obieramy: 6 ścieramy, resztę przecinamy na pół i odkładamy. Dymki ze szczypiorem kroimy na mniejsze kawałki, obrany ogórek w słupki. Naleśniki smarujemy cienko majonezem, posypujemy pokruszonym serem, kładziemy po plastrze szynki i znowu smarujemy majonezem. Układamy zieleninę: liście, kiełki, dymki, posypujemy brokułami i posiekanymi jajkami, kładziemy kawałki ogórka i awokado, oprószamy pieprzem. Zwijamy, ciaśniej z jednego końca, aby powstały rożki. Do rożków wkładamy majonez i połówki jajek. Naleśniki układamy na półmisku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 Naleśnikowy twist z jarzyną.

4 porcje, 30 minut.

Składniki: kilka naleśników, dwie cukinie, 4 papryki czerwone, 40 dag sera żółtego, 10 dag masła, oliwa do pieczenia papryki, sól, oregano suszone, rukola i oliwa do dekoracji.

1. Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, skrop oliwą, włóż do foliowego rękawa i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Wystudź dobrze, obierz ze skórki.

2. Cukinię pokrój wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Tak samo pokrój naleśniki i ser żółty.

3. Złóż zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmaruj masłem. Do brzegu przyklej paski naleśników. Posmaruj roztopionym masłem i przyklej paski cukinii. Do cukinii przyklej ser, do sera naleśniki, posmaruj masłem. Powtórz wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąp cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Przypraw solą i suszonym oregano.

4. Zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz przez pół godziny w temp. 180 stopni Celsjusza.

5. Przed podaniem udekoruj danie rukolą i skrop oliwą.

SMACZNEGO : - )

Komentarze