Klasyczny sernik z rodzynkami i sernik na kruchym
spodzie to dwa najpopularniejsze ciasta, w których ser pełni główną rolę.
Jest jeszcze wiele ciast z różnymi rodzajami twarogów i serków, ale to te dwa
wypieki mają w sobie to coś, co od lat przyciąga nowe pokolenia miłośników
słodkości. Oba nasze najważniejsze święta religijne, rodzinne i towarzyskie
spotkania w ciągu roku – tam bardzo często pojawiają się te wypieki. Dodatkowo sernik
na kruchym jest ciastem, które możemy w dowolny sposób modyfikować, dodając
przeróżne składniki, w tym owoce, czekoladę, chałwę, galaretki i przeróżne
kruszonki. Poniżej prezentuję kolejny przepis na ten uniwersalny wypiek. Jest
to sernik na kruchym cieście z dodatkiem malin, zwieńczony posypką z kokosowej
kruszonki.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej, 150 g masła, 150 g cukru kryształu, 3 – 4 żółtka, 2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 i 1/4 kg białego tłustego sera (zmielonego), 10 jaj, 250 – 300 g cukru
kryształu, 1 cukier waniliowy, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez
cukru, skórka starta z 1 cytryny
Składniki na kruszonkę:
120 g cukru kryształu, 120 g masła, 200 g wiórków kokosowych
Dodatkowo: 500 g malin
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Lekko schłodzone masło (wyjąc około 10 minut
wcześniej z lodówki) pokroić na mniejsze kawałki i posiekać z mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wlać żółtka roztrzepane z cukrem i szybko zagnieść
ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić.
Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,
stopniowo dodając ser wymieszany z suchym budyniem i skórkę z cytryny. Na
koniec delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i szybko
zarobić dłońmi. Schłodzić.
Przygotować całość. Spód blaszki wyłożyć ciastem kruchym. Rozprowadzić na
nim masę serową. Na masie rozłożyć maliny, a wierch posypać kokosową kruszonką.
Sernik piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze około 180
stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Powodzenia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz