Sernik na zimno jest ciastem, który najczęściej jadłem w akademiku. A to za sprawą współlokatora, który za nim przepada i ciasto to często gości u nas, jako smakołyk do kawy. Ciasto to jest bardzo dobre i świetnie nadaje się w połączeniu z kawą. Smak twarogu w połączeniu z galaretką jest kompozycją idealną. Żeby stworzyć te ciasto w tortownicy o wymiarach 23-25 cm potrzebować będziemy poniższe składniki.
Składniki:
Spód:
- 100 g herbatników;
- 50 g rozpuszczonego masła;
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 200 ml śmietany kremówki (30 - 36 %);
- 4 pełne łyżeczki żelatyny;
- 120 ml gorącej wody (około pół szklanki);
A oprócz tego:
- truskawki świeże albo mrożone (zamrożonych nie rozmrażamy);
- 1 galaretka truskawkowa;
Teraz przechodzimy do
wykonania naszego przepysznego ciasta. Wyciągamy ser i śmietanę z lodówki 2
godziny przed tym jak zabierzemy się za nasz sernik, ponieważ chodzi o nagrzanie
do temperatury pokojowej. Potem rozdrabniamy herbatniki i dodajemy stopniowo
masło, cały czas mieszając. Wysypujemy to na dno tortownicy i ugniatamy.
Następnie wstawiamy do lodówki. Przekładamy ser do miski i wlewamy śmietanę kremówkę.
Potem dodajemy do tego przesiany cukier puder i delikatnie miksujemy. Żelatynę
rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Kolejną częścią jest przestudzenie lekkie
żelatyny i taką żelatynę wlewamy bardzo powoli do naszej masy serowej i
miksujemy na niskich obrotach uważając, aby nie zrobiły się kluski. Krok
następny to przełożenie masy na schłodzony spód ciasteczkowy i musimy to
wyrównać. Wstawiamy to do lodówki. Teraz w między czasie rozpuszczamy galaretkę
według przepisu na opakowaniu, ale pamiętajmy o zmniejszeniu ilości wody o
jedną czwartą. Studzimy. Na naszą masę serową wykładamy owoce, zalewamy zimną i
lekko tężejącą galaretką oraz wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po z tym
jak nasze ciasto zastygnie i będzie już gotowe możemy cieszyć się przepysznym
ciastem. Ciasto idealnie nadaje się na upalne dni, jako przekąska do kawy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz