Sernik na zimno

  Sernik na zimno jest ciastem, który najczęściej jadłem w akademiku. A to za sprawą współlokatora, który za nim przepada i ciasto to często gości u nas, jako smakołyk do kawy. Ciasto to jest bardzo dobre i świetnie nadaje się w połączeniu z kawą. Smak twarogu w połączeniu z galaretką jest kompozycją idealną. Żeby stworzyć te ciasto w tortownicy o wymiarach 23-25 cm potrzebować będziemy poniższe składniki.

 Składniki:

Spód:

- 100 g herbatników;

- 50 g rozpuszczonego masła;

 

Masa serowa:

- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego;

- 1 szklanka cukru pudru;

- 200 ml śmietany kremówki (30 - 36 %);

- 4 pełne łyżeczki żelatyny;

- 120 ml gorącej wody (około pół szklanki);

 

A oprócz tego:

- truskawki świeże albo mrożone (zamrożonych nie rozmrażamy);

- 1 galaretka truskawkowa;

  Teraz przechodzimy do wykonania naszego przepysznego ciasta. Wyciągamy ser i śmietanę z lodówki 2 godziny przed tym jak zabierzemy się za nasz sernik, ponieważ chodzi o nagrzanie do temperatury pokojowej. Potem rozdrabniamy herbatniki i dodajemy stopniowo masło, cały czas mieszając. Wysypujemy to na dno tortownicy i ugniatamy. Następnie wstawiamy do lodówki. Przekładamy ser do miski i wlewamy śmietanę kremówkę. Potem dodajemy do tego przesiany cukier puder i delikatnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Kolejną częścią jest przestudzenie lekkie żelatyny i taką żelatynę wlewamy bardzo powoli do naszej masy serowej i miksujemy na niskich obrotach uważając, aby nie zrobiły się kluski. Krok następny to przełożenie masy na schłodzony spód ciasteczkowy i musimy to wyrównać. Wstawiamy to do lodówki. Teraz w między czasie rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale pamiętajmy o zmniejszeniu ilości wody o jedną czwartą. Studzimy. Na naszą masę serową wykładamy owoce, zalewamy zimną i lekko tężejącą galaretką oraz wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po z tym jak nasze ciasto zastygnie i będzie już gotowe możemy cieszyć się przepysznym ciastem. Ciasto idealnie nadaje się na upalne dni, jako przekąska do kawy.
  Smacznego!

Komentarze