Sernik na kruchym cieście

  Rodzajów sernika, jakie możemy upiec bądź kupić jest całe mnóstwo. Mogą być tradycyjne bez dodatków, mogą być z czekoladą a też mogą być z owocami jak też podane na zimno także, kto co lubi. Postaram się dziś przestawić wam przepis na sernik na kruchym cieście, który kiedyś znalazłem, a z którego w domu się korzysta.  Ten przepis raczej jest dla tortownicy ze średnicą większą niż 21cm.

Składniki:

Ciasto:

- 1 1/2 szklanki mąki;

- 100 g margaryny;

- pięć łyżek cukru;

- dwa żółtka;

- szczypta soli;

- łyżeczka cynamonu;

Masa serowa:

- 3/4 kg półtłustego twarogu;

- 15 dag cukru;

- trzy jajka;

- dwie łyżki budyniu w proszku;

- 1/4 kostki margaryny;

- cukier wanilinowy

  Teraz czas na wykonanie naszego sernika na kruchym cieście. Zagniatamy ciasto z naszych składników, które są powyżej. Potem schładzamy w lodówce. Teraz na spód naszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszymy ciasto tak, aby stworzyło warstwę kruszonki. Podpiekamy ciasto przez około 20 minut w 200 stopniach Celsjuszach. Teraz ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy po żółtku. Pamiętajmy, aby dodawać partiami ser, budyń i to dokładnie ucieramy. Następnie z naszych białek ubijamy pianę. Musimy też delikatnie wymieszać ją z naszą masą serową. Teraz wykładamy masę na podpieczone ciasto. Pieczemy przez około 1 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Kiedy się upiecze pamiętajmy, aby nie wyjmować sernika z piekarnika, tylko zostawmy go, żeby gwałtownie nam nie opadł. W taki oto sposób mamy upieczony własny sernik na kruchym cieście.
  Smacznego!

Komentarze