Sernik krówkowy.

 

     Muszę się Wam dzisiaj przyznać, że uwielbiam sernik na kruchym spodzie z Nowej Piekarni i często go kupuję by zaspokoić swoje pragnienia smakowe. Moi domownicy też go bardzo lubią, dlatego dzisiaj postanowiłam też upiec w swojej kuchni podobny sernik na kruchym spodzie, ale z kajmakiem. Ostatnio zajadaliśmy się Krówką z Nowej Piekarni i żeby jeszcze dłużej delektować się podobnym smakiem zapragnęliśmy upiec sernik krówkowy. Okazuje się, że jest to równie pyszne ciasto jak to z Nowej piekarni. Jest to  niezwykle smaczny sernik, puszysty, wilgotny i mimo masy kajmakowej nie jest za słodki. Jeszcze na wierzchu posypany orzeszkami ziemnymi dodającymi temu sernikowi przepyszny smak. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają takie klimaty.

Sernik krówkowy.

Składniki na sernik krówkowy (okrągła forma o średnicy 24 cm):

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 żółtka jaj,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, powinno być gładkie i elastyczne.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć równomiernie na spodzie blachy, w kilku miejscach nakłuć widelcem.

Piekarnik nagrzać do 170'C, podpiec spód około 15 minut.

W tym czasie należy przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 2 białka jaj (pozostałe z kruchego ciasta),
  • 100 g masła (masło rozpuścić, by było płynne),
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru),
  • pół szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski, wymieszać przy pomocy miksera, aby składniki się dobrze połączyły. 

Na podpieczony kruchy spód wylać masę serową. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec równą godzinę w temperaturze 170'C (w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika). Po godzinie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na kolejną godzinę (piekarnik nadal musi być zamknięty i nie należy go otwierać). Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika, wystudzić.

 

Dodatkowo potrzebne:

  • około 150 g masy krówkowej kajmakowej z puszki (może byc inny dowolny smak masy),
  • około 2 garści orzeszków ziemnych (najlepiej nie solone. Jeśli będą solone to trzeba je oblać wodą, by pozbyć się soli, następnie orzeszki osuszyć).

Na wystudzony sernik wysmarować wierzch masą kajmakową. Orzeszki ziemne posiekać, posypać na wierzchu. 

Sernik najlepiej przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO : - )

 

 

    

 

Komentarze