Rożki francuskie.

 

     Bardzo lubię zajadać się francuskimi rożkami i często je robię, bo i moi domownicy je uwielbiają. Często je im robię do porannej kawy. Kiedyś nawet wzięłam też nasz przysmak do pracy na drugie śniadanie, bo uwielbiam w pracy chrupać dobre łakocie. Wiem dobrze, że to niezbyt zdrowe, ale co ja zrobię kiedy tak lubię te Francuskie rożki. Przyznam się szczerze, że zjadam rano pajdę chleba razowego żytniego z Nowej Piekarni, niekiedy parząc się w pośpiechu gorącą herbatą. Ale po kilku godzinach znów chce mi się jeść i wyjmuję te nasze smakowite francuskie rożki i zjadam znowu ze smakiem. Ostatnio miałam z jabłkami i orzechami, ale wcześniej zrobiłam nawet z masą makową.  Jeśli lubisz domowe wypieki to pójdź w moje ślady i zrób sobie takie smaczne rożki do pracy w swojej kuchni, korzystając z przepisu, który prezentuję poniżej. Polecam.

Francuskie rożki z jabłkami i orzechami.

Składniki na 6 dużych rożków:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g),
  • 3 – 4 średniej wielkości jabłka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 50g drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 30g rodzynek,
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki brązowego cukru (użyłam demerara) + trochę do posypania.

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto wyjmij z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej.

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w niewielką kostkę i skrop sokiem z cytryny. Dodaj orzechy, rodzynki, cynamon, mąkę oraz cukier i wymieszaj dokładnie.

Ogrzane ciasto rozwiń i rozwałkuj lekko na oprószonym mąką blacie. Podziel je na 6 równych kwadratów. Na każdym ułóż porcję nadzienia i złóż na pół po przekątnej. Dociśnij brzegi ciasta widelcem, żeby je dobrze złączyć. Gdyby nie chciały się zlepić, można je posmarować odrobiną roztrzepanym z wodą jajkiem.

Gotowe rożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp obficie brązowym cukrem, a następnie natnij delikatnie na środku, by pozwolić powstałej w czasie pieczenia parze wydostać się na zewnątrz, co zapobiegnie podmakaniu ciasta.

Piecz w temperaturze 220ºC przez około 20 minut, aż się zarumienią.

Francuskie rożki z makiem.

      Pragnę zaproponować Wam równie smaczne rożki francuskie z masą makową, którą pewnie często dodajecie do strucli. Mając gotowe ciasto francuskie pokroiłam je na niewielkie kwadraty - takie 5x5cm i nałożyłam na każdy po łyżeczce masy makowej (użyłam gotowej wzbogaconej o miód, rodzynki i skórkę pomarańczową z syropu). Skleiłam w trójkąciki, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i upiekłam aż się przyrumieniły w 180 stopniach. No i poczęstowałam koleżankę w pracy życząc jej… SMACZNEGO : - )

 

Komentarze