Rożki francuskie z rabarbarem i truskawkami

Wiosnę mamy w pełni, choć ja z niecierpliwością czekam na czerwcowe i lipcowe dni. Wtedy będzie się można rozkoszować świeżymi truskawkami i rabarbarem. Oczywiście będą też różne słodkości, a wśród nich tradycyjne ciasta – placki. Zapewne pojawi się też rożek francuski, który kocha nadzienia owocowe, zarówno dżemy i marmolady, jak i owoce w kawałkach. W tej sytuacji na pewno pojawi się rożek francuski z truskawkami, rożek francuski z jabłkiem lub rabarbarem. Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie rożka francuskiego z rabarbarem i truskawkami, takiego jak w poniższym przepisie.

Składniki na 6 dużych rożków:
320 – 350 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
200 g rabarbaru, 100 g truskawek, 2 łyżki cukru, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 jajko rozkłócone z 1 łyżką wody do posmarowania
Składniki na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody lub soku z cytryny

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone – wcześniej rozmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
Przygotować nadzienie. Rabarbar pokroić w kawałki o grubości 1 cm. Truskawki pokroić w ćwiartki. Rabarbar i truskawki dokładnie wymieszać z cukrem, wanilią i skrobią ziemniaczaną.
Przygotować całość. Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie owocowe. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem rozkłóconym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyć trójkąty. Ciastka zlepiać, dociskając boki widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rożków posmarować pozostałym jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Rożki piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 – 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
Przygotować lukier. Cukier puder rozprowadzić grzbietem łyżki z gorącą wodą lub sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe rożki polukrować.

Powodzenia i smacznego.

Komentarze