Wiosnę mamy w pełni, choć ja z niecierpliwością czekam
na czerwcowe i lipcowe dni. Wtedy będzie się można rozkoszować świeżymi
truskawkami i rabarbarem. Oczywiście będą też różne słodkości, a wśród nich
tradycyjne ciasta – placki. Zapewne pojawi się też rożek francuski, który kocha
nadzienia owocowe, zarówno dżemy i marmolady, jak i owoce w kawałkach. W tej
sytuacji na pewno pojawi się rożek francuski z truskawkami, rożek francuski z
jabłkiem lub rabarbarem. Ciekawym pomysłem będzie przygotowanie rożka
francuskiego z rabarbarem i truskawkami, takiego jak w poniższym przepisie.
Składniki na 6 dużych rożków:
320 – 350 g
ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
200 g
rabarbaru, 100 g truskawek, 2 łyżki cukru, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1
łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 jajko
rozkłócone z 1 łyżką wody do posmarowania
Składniki na
lukier:
1/2 szklanki
cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody lub soku z cytryny
Wykonanie:
Przygotować
ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest
zamrożone – wcześniej rozmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej
(wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
Przygotować
nadzienie. Rabarbar pokroić w kawałki o grubości 1 cm. Truskawki pokroić w
ćwiartki. Rabarbar i truskawki dokładnie wymieszać z cukrem, wanilią i skrobią
ziemniaczaną.
Przygotować
całość. Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym
kwadracie rozłożyć nadzienie owocowe. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem
rozkłóconym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyć
trójkąty. Ciastka zlepiać, dociskając boki widelcem. Tak przygotowane rożki
przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch rożków posmarować pozostałym
jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki
wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Rożki
piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 – 23 minuty, aż ciasto będzie
złote i chrupiące.
Przygotować
lukier. Cukier puder rozprowadzić grzbietem łyżki z gorącą wodą lub sokiem z
cytryny. Jeszcze ciepłe rożki polukrować.
Powodzenia i
smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz