Składniki:
– dwa opakowania ciasta francuskiego (najoptymalniej, żeby były z lodówki);
– jedna podwójna pierś z kurczaka (około 500g);
– 15 dag żółtego sera;
– jedna czerwona papryka;
– pięć łyżek kukurydzy z puszki;
- jedno jajo;
– półtorej łyżeczki przyprawy do gyrosa;
– sól;
- pieprz;
- szczypta ostrej papryki;
- curry;
– sześć łyżek ketchupu pikantnego;
Przejdźmy do
przygotowania. Pierwszym krokiem jest umycie kurczaka i jego osuszenie.
Następnie trzeba to pokroić w kostkę, potem doprawiamy solą, pieprzem i
przyprawą do gyrosa. Teraz podsmażamy na oleju. Paprykę myjemy, kroimy w
kostkę, dodajemy do kurczaka oraz podsmażamy jeszcze przez około trzy minuty.
Odstawiamy farsz do, żeby nam to ostygło. Po czym dodajemy kukurydzę. Ucieramy
ser na tarce na dużych oczkach. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta
francuskiego na sześć równych kwadratów. Musimy je równomiernie ponakłuwać
widelcem, żeby ciasto równomiernie wyrosło. Trzeba teraz posmarować środek
każdego kwadratu, cienką warstwą ketchupu, na to nakładamy porcję sera,
następnie dwie łyżki farszu, znowu dajemy ser. Sklejamy kwadraty jak pierogi
oraz kładziemy na blaszce wyłożoną, w między czasie, papierem do pieczenia.
Teraz każdy z kwadratów trzeba posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody,
żeby ciasto błyszczało, i posypujemy szczyptą ostrej papryki. Nagrzewamy
piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Rożki pieczemy przez około 20 do
25 minut, do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru. I teraz możemy
zajadać się pysznymi rożkami francuskimi z kurczakiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz