Dzisiaj chciałbym wam zaproponować rożki francuskie na słodko. Na szczęście można je podawać albo jako obiad, czy przystawka albo właśnie jako deser. Jest to wspaniałe chrupiące ciasteczko kryjące w środku waniliowo-malinową słodycz. Można jeść ciasteczka jeszcze kiedy są ciepłe. Są wyśmienite. Poniżej zamieszczam składniki oraz przepis na te pyszne rożki francuskie z budyniem i dżemem malinowym. Oczywiście można użyć innych dżemów. Ja postanowiłem dlatego malinowy, ponieważ sezon na maliny w pełni, także nie będzie problemów z przetworami malinowymi.
Składniki:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego;
- jeden budyń śmietankowy;
- dżem malinowy;
- jedno jajko;
Przechodzimy do
przygotowania. Tak na prawdę nie potrzeba za dużo robić. A to z powodu tego, iż
mamy już kupione gotowe ciasto francuskie, budyń oraz dżem malinowy, najlepiej
żeby nie był ten galaretkowaty, tylko sam przetwór z owoców. Musimy ugotować
budyń stosując się do wskazówek na opakowaniu. Gotowy budyń odstawiamy by
zastygł. Trzeba napomnieć, że tyle budyniu to zdecydowanie za dużo na jedno
opakowanie ciasta, więc możemy bez problemu zjeść porządną miseczkę, tym
bardziej póki jest jeszcze ciepły. Teraz kroimy nasze ciasto francuskie w
kwadraty. Na środku wszystkich kwadratów musimy położyć łyżeczkę budyniu oraz
porcję dżemu malinowego. Musimy to złożyć w trójkąt oraz zlepić brzegi
widelcem. Nie musimy się martwić, jeżeli damy dużo nadzienia i nie trzeba się
przejmować, że z trudem zlepia się trójkącik, bo dżem lub budyń trochę
wypływały. Pamiętajmy, że nadzienie i tak nam wypłynie. Rożki układamy na
papierze, następnie smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około kwadrans. Po
wyciągnięciu możemy poczekać, aż ostygną albo od razu podjadać nasze pyszne
rożki francuskie z budyniem i dżemem malinowym lub równie dobrze innym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz