Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

 

  Rogalików drożdżowych z ulubioną marmoladą chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to wyśmienite rogaliki, zwane również ptasimi rogalikami. W środku możemy dać różne nadzienie ale ja chciałbym wam zaproponować z marmoladą. Składniki i przepis na ptasie rogaliki zamieszczam poniżej.

Składniki:

- 5 dag drożdży;

- szklanka ciepłego mleka;

- pół kilograma mąki pszennej;

- 6 łyżek cukru;

- 3 jajka;

- 3/4 szklanki oleju;

- marmolada (o naszym ulubionym smaku);

  Przejdźmy do zrobienia naszych ptasich rogalików z marmoladą. Na początku wsypujemy do miski szklankę mąki. Potem rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku wsypując trzy łyżki cukru. Kolejnym krokiem jest łączenie mleka, drożdży i mąki. Odstawiamy to, żeby nam to wyrosło. Kiedy urośnie nam ciasto, to dodajemy resztę składników, oprócz marmolady. Teraz to mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie to odstawiamy, żeby nam to wyrosło. Jak już wyrośnie to wyrabiamy rękoma pamiętając, żeby podsypywać mąką. Dzielimy to teraz na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy tak,aby wyszedł okrąg. Teraz ciasto tniemy na trójkąty. Najprościej będzie jak zaczniemy od środka. Marmoladą trzeba posmarować każdy z trójkątów bądź dać ją tylko na sam środek. Ostatnim etapem jest zawinięcie i pozostawienie jeszcze na wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blaszce na około kwadrans. Potem wkładamy to na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu czekamy, aż przestygną nasze ptasie rogaliki z marmoladą.
  Smacznego!

Komentarze