Markizy z masą czekoladową.

 

 

     Witam państwa znowu po świętach i zapraszam bardzo serdecznie do eksperymentowania w waszej kuchni. Dzisiaj upieczemy  smakowite ciasteczka Markizy, z masą czekoladową, bo już nam się wykończyły wszystkie słodkości, które z taką pieczołowitością przygotowywaliśmy na świąteczny stół.  Zjedliśmy pyszną szarlotkę i równie pyszny sernik na kruchym. Zjedliśmy  też bardzo smaczny keks domowy. Wszystkie ciasta zjedli domownicy i zaproszeni goście, pozostały po nich tylko miłe wspomnienia. A teraz  kiedy pijemy kawę, to  na deser, aby zaspokoić swoje zachcianki i by trochę połechtać swoje podniebienie pysznymi łakociami, wyjmujemy wcześniej upieczone ciastko z marmoladą i zjadamy je ze smakiem. A na dokładkę możemy zjeść  jeszcze pyszne Markizy z czekoladą, które wcześniej sami  upieczemy. Mam nadzieję, że gościom posmakują do kawy.  Jeśli komuś podpadły do gustu takie deserowe ciastka, to zapraszam do wypróbowania przepisu, który prezentuję  poniżej.

Markizy z masą  czekoladową.

Składniki na około 14 dużych sztuk złożonych ciastek:

Ciasteczka:

  • 180 g masła,
  • 125 g cukru kryształu,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko kl. M. 

Masa czekoladowa:

  • 50 g czekolady deserowej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 40 g masła,
  • 4 łyżki mleka w proszku.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.

2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciastka. (Ja swoje wycinałam małą foremką do kruchych babeczek aby uzyskać ładny falowany kształt, a nie zwykłe kółko. Można wycinać też kieliszkiem i wtedy uzyskamy więcej ciasteczek). 

Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nakłuwamy je wykałaczką.

Pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia brzegów.

Masa czekoladowa:

3. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i do gorącego wkładamy połamane czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuszczą dosypujemy po łyżce mleka w proszku i rozcieramy aby nie było grudek. Masa ma nie być lejąca bo wyleje się z ciastek, musi być  gęsta.

Na każde ciasteczko nakładamy po łyżeczce czekolady i przykrywamy drugim aż do wykończenia masy. Ciasteczka można powiedzieć że są po chwili gotowe.

 Smacznego : - )

 

 

   

Komentarze