Witam państwa znowu po świętach i zapraszam bardzo serdecznie do eksperymentowania w waszej kuchni. Dzisiaj upieczemy smakowite ciasteczka Markizy, z masą czekoladową, bo już nam się wykończyły wszystkie słodkości, które z taką pieczołowitością przygotowywaliśmy na świąteczny stół. Zjedliśmy pyszną szarlotkę i równie pyszny sernik na kruchym. Zjedliśmy też bardzo smaczny keks domowy. Wszystkie ciasta zjedli domownicy i zaproszeni goście, pozostały po nich tylko miłe wspomnienia. A teraz kiedy pijemy kawę, to na deser, aby zaspokoić swoje zachcianki i by trochę połechtać swoje podniebienie pysznymi łakociami, wyjmujemy wcześniej upieczone ciastko z marmoladą i zjadamy je ze smakiem. A na dokładkę możemy zjeść jeszcze pyszne Markizy z czekoladą, które wcześniej sami upieczemy. Mam nadzieję, że gościom posmakują do kawy. Jeśli komuś podpadły do gustu takie deserowe ciastka, to zapraszam do wypróbowania przepisu, który prezentuję poniżej.
Markizy z masą czekoladową.
Składniki na około 14 dużych sztuk złożonych ciastek:
Ciasteczka:
- 180 g masła,
- 125 g cukru kryształu,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajko kl. M.
Masa czekoladowa:
- 50 g czekolady deserowej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 40 g masła,
- 4 łyżki mleka w proszku.
Sposób przygotowania:
Ciasteczka:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciastka. (Ja swoje wycinałam małą foremką do kruchych babeczek aby uzyskać ładny falowany kształt, a nie zwykłe kółko. Można wycinać też kieliszkiem i wtedy uzyskamy więcej ciasteczek).
Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem nakłuwamy je wykałaczką.
Pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia brzegów.
Masa czekoladowa:
3. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i do gorącego wkładamy połamane czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy się rozpuszczą dosypujemy po łyżce mleka w proszku i rozcieramy aby nie było grudek. Masa ma nie być lejąca bo wyleje się z ciastek, musi być gęsta.
Na każde ciasteczko nakładamy po łyżeczce czekolady i przykrywamy drugim aż do wykończenia masy. Ciasteczka można powiedzieć że są po chwili gotowe.
Smacznego : - )
Komentarze
Prześlij komentarz